Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Golfkentän vesiesteestä löytyi pronssikauden hauta

Englantilaisen golfklubin vesiesteessä odotti 4 000 vuotta vanha yllätys.

Charlotte Graham

Kun Tetneyn golfkentällä Yorkshiressä Pohjois-Englannissa alettiin vuonna 2018 tyhjentää vesiestettä, sieltä odotettiin löytyvän kasakaupalla vanhoja golfpalloja ja ehkäpä jonkun turhautuneen pelaajan sinne viskaisema golfmaila.

Sen sijaan kaivajat törmäsivät 4 000 vuotta vanhaan pronssikautiseen hautaan, ja he kutsuivat paikalle arkeologit. Vesihaudan mudasta löytyi melko hyvin säilynyt raskas tamminen arkku, jonka sisällä tuntui olevan luita. Asiantuntijat ovat nyt tutkineet yllättävän löydön tarkemmin.

Luut osoittautuivat kuuluvan miehelle, joka oli kuollessaan 30–40-vuotias. 175 senttiä pitkä mies oli pronssikaudella ollut keskimääräistä pidempi.

Mies kuului eliittiin

Hautaustavasta selviää, että mies oli haudattu huolella ja arvokkaasti.

”Vainajan alle arkkuun asetettiin katajanoksia, ja arkun ympärille rakennettiin hautakumpu. Niin ylellisesti pronssikaudella haudattiin vain korkeassa asemassa olevia”, kaivausten johtaja Ian Panter York Archaeological Trustista kertoo.

2,4 metriä pitkä tammiarkku tehtiin halkaisemalla paksu puunrunko ja kovertamalla se ontoksi – mikä ei tuon ajan työkaluilla käynyt nopeasti.

VIDEO: Katso video arkussa olleesta erikoisesta kirveestä

Arkussa oli myös harvinainen kivikirves, joka oli erittäin hyväkuntoinen. Ohut puuvartinen kirves oli pronssikaudella statussymboli, ja arkeologit ovat aiemmin löytäneet Britanniasta vain 12 vastaavanlaista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota