Faraoiden maasta löytyi jättipatsas

Matareyan aluetta väitettiin arkeologisesti merkityksettömäksi, mutta arkeologit ryhtyivät silti tekemään siellä kaivauksia vuonna 2012 – ja nyt heidän työnsä on palkittu.

Arkeologit ja paikalliset ihmiset seurasivat, kun faraon patsas nostettiin mutaisesta haudastaan. Patsas löydettiin monessa osassa, mutta alkujaan se on ollut noin yhdeksän metriä korkea.

© AFP, Khaled Desouki

Saksalaiset arkeologit ovat löytäneet vuosia kestäneiden kaivausten jälkeen 3 000 vuotta vanhan patsaan, joka ilmeisesti esittää Egyptin mahtavinta faraota, Ramesses II:ta.

Egyptin muinaismuistoministeriön mukaan patsasta voidaan pitää ”yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä arkeologisista löydöistä”.

Aluetta pidettiin arkeologisesti merkityksettömänä

Lähes yhdeksän metriä korkea patsas löytyi maan syvyyksistä kahden asuinrakennuksen välistä Koillis-Kairosta alueelta, jossa pyhä Heliopoliin kaupunki muinoin sijaitsi.

Paikalla on nykyään Matareya-niminen työläiskaupunginosa, ja Egyptin viranomaiset olivat aiemmin julistaneet alueen arkeologisesti merkityksettömäksi.

”Meille oli kerrottu, ettei paikalla olisi mitään merkittävää, joten löytö oli tosiaankin yllätys”, kertoi kaivausten johtaja, Dietrich Raue Leipzigin yliopistosta.

Ramesses II palvoi auringonjumalaa

Patsaan kaiverroksista ei ole selvinnyt, ketä se esittää, mutta koska se löytyi Ramesses II:n pystyttämän auringonjumalan temppelin läheltä, arkeologit uskovat sen esittävän häntä.

Vuosina 1279–1213 ennen ajanlaskumme alkua hallinnut Ramesses II tunnetaan lukuisista sotaretkistään ja valloituksistaan. Noihin aikoihin Heliopolis oli yksi Egyptin tärkeimmistä kaupungeista, ja siellä oli Ramessesin pystyttämä merkittävä auringonjumala Ran temppeli.

Kaivauksissa paljastui myös pienempi, Ramesseksen pojanpojan Seti II:n patsas. Arkeologit aikovatkin jatkaa kaivauksia alueella toivoen löytävänsä sieltä vielä lisää muinaisjäännöksiä.