Faraoiden maasta löytyi jättipatsas
Matareyan aluetta väitettiin arkeologisesti merkityksettömäksi, mutta arkeologit ryhtyivät silti tekemään siellä kaivauksia vuonna 2012 – ja nyt heidän työnsä on palkittu.

Arkeologit ja paikalliset ihmiset seurasivat, kun faraon patsas nostettiin mutaisesta haudastaan. Patsas löydettiin monessa osassa, mutta alkujaan se on ollut noin yhdeksän metriä korkea.
Saksalaiset arkeologit ovat löytäneet vuosia kestäneiden kaivausten jälkeen 3 000 vuotta vanhan patsaan, joka ilmeisesti esittää Egyptin mahtavinta faraota, Ramesses II:ta.
Egyptin muinaismuistoministeriön mukaan patsasta voidaan pitää ”yhtenä kaikkien aikojen tärkeimmistä arkeologisista löydöistä”.
Aluetta pidettiin arkeologisesti merkityksettömänä
Lähes yhdeksän metriä korkea patsas löytyi maan syvyyksistä kahden asuinrakennuksen välistä Koillis-Kairosta alueelta, jossa pyhä Heliopoliin kaupunki muinoin sijaitsi.
Paikalla on nykyään Matareya-niminen työläiskaupunginosa, ja Egyptin viranomaiset olivat aiemmin julistaneet alueen arkeologisesti merkityksettömäksi.
”Meille oli kerrottu, ettei paikalla olisi mitään merkittävää, joten löytö oli tosiaankin yllätys”, kertoi kaivausten johtaja, Dietrich Raue Leipzigin yliopistosta.