Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Euroopan vanhin kartta löytyi

Vanha kivipaasi pölyttyi ranskalaisen museon kellarissa 120 vuotta, kunnes tutkijaryhmä selvitti 3 900 vuotta vanhan mysteerin.

Denis Gliksman, Inrap

Uutisesta kertoneet tutkijat eivät peittele intoaan ihmeellisestä löydöstään.

”Kyseessä on todennäköisesti maailman vanhin maa-alueen kartta. On olemassa muita kiveen kaiverrettuja karttoja, mutta ne ovat yleensä vain tulkintoja siitä, miltä jokin alue näyttää. Tämä on ensimmäinen, jossa alue on tietyssä mittakaavassa”, tohtori Clément Nicolas brittiläisestä Bournemouthin yliopistosta kertoo.

Hän ja hänen kollegansa Ranskan kansallisesta arkeologisesta instituutista, Inrapista, tutkivat niin sanottua Saint-Bélecin kivitaulua, joka löytyi Bretagnesta vuonna 1900. 2,2 metriä korkea ja 1,5 metriä leveä kivi oli pronssikautisessa haudassa, jossa se muodosti haudan päätyseinän.

Tutkijat vertasivat kivitaulua (vas.) topografiseen karttaan (oik.) ja tunnistivat kolmiomaisen alueen.
Ylin viiva vastaa Montagnes Noires -kukkula-aluetta, ja alempi taas kuvaa Odetjokea.

© V. Lacombe/P. Stephan/C. Nicolas

Kartassa on jokilaakso

Kivitaulu oli vuosikymmeniä varastossa, eikä kukaan tiennyt, mitä sen kaiverrokset esittivät. Saint-Bélecin kivitaulu unohtui kellariin, ja vasta vuonna 2014 se jälleen löydettiin ja kolme vuotta myöhemmin tohtori Nicolas ryhmineen alkoi tutkia sitä.

Nyt he voivat vahvistaa, että kivi ei ollut pelkkä koriste vaan Euroopan vanhin kolmiulotteinen kartta: siihen on huolellisesti ja tarkasti kaiverrettu jokia ja kukkuloita.

Tutkijat selvittivät tietokoneohjelmien avulla, mitä osaa Ranskaa kartta kuvaa. Näin selvisi, että kartta vastaa 80-prosentin tarkkuudella 30 kilometrin pituista aluetta Odetjoen ympäristössä Bretagnessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota