Blas Ramos Rodríguez & MUTERMUR Project
Kivikauden sandaalit, Espanja

Euroopan vanhimmat kengät löytyivät lepakkoluolasta

Espanjalaisesta lepakkoluolasta löydetty 6 200 vuotta vanha sandaalipari paljasti, että kivikauden eurooppalaiset olivat taitavampia käsityöläisiä kuin aiemmin on luultu. Sandaalit jopa muistuttavat nykyaikaisten kenkien muotoilua.

Euroopan vanhimmat kengät lojuivat piilossa luolassa, joka on täynnä lepakon ulostetta.

Tähän johtopäätökseen tultiin sen jälkeen, kun kansainvälinen tutkijaryhmä oli ajoittanut espanjalaisesta luolasta löydetyt sandaalit noin vuodelle 4 200 eaa.

Sandaalit löydettiin alun perin 1800-luvulla, mutta vasta nyt tutkijat ovat käyttäneet radiohiiliajoitusta kenkien tarkan iän määrittämiseksi.

Noin 6 200 vuotta sitten tehdyt sandaalit ovat vanhimmat Euroopasta koskaan löydetyt kengät.

Sandaalit ovat iästään huolimatta säilyneet yllättävän hyvin, kirjoittivat tutkijat tutkimuksessaan.

Sandaalit on kudottu kestävästä eteläeurooppalaisesta esparto-kuidusta, ja ne muistuttavat espanjalaisia espadrilloja, joita valmistetaan yhä samantyyppisestä ruohokuidusta.

Tutkimukseen osallistuneen espanjalaisen Alcalán yliopiston Francisco Martinez Sevillan mukaan löytö on uraauurtava, koska se osoitti, että kivikautiset eurooppalaiset olivat taitavampia käsityöläisiä kuin aiemmin luultiin.

"Laadukkuus ja tekninen monimutkaisuus" sai tutkijat "kyseenalaistamaan yksinkertaistetut oletukset, joita meillä on ollut maataloutta edeltävistä ihmisyhteisöistä", Martinez Sevilla sanoi.

Lepakonlannan kerääminen poiki historiallisen löydön

Sandaalit löydettiin luolasta, jonka löysi alkujaan vuonna 1831 maanviljelijä etsiessään lepakon ulostetta lannoitteeksi.

Muutamaa vuosikymmentä myöhemmin luolasta löydettiin arvokkaita mineraaleja, ja kaivostyöläiset löysivät niitä kaivaessaan suuren hautakammion, jossa oli noin 70 ihmisen jäännökset sekä koreja ja puisen vasaran jäänteitä.

Korit, Espanja

Piirroksessa on arkeologien näkemys siitä, miten he arvelivat heimokansojen käyttäneen punomiaan koreja 9 500 vuotta sitten.

© Moisés Belilty Molinos

Myös korit on kudottu esparto-ruohokuidusta, ja yksi niistä on kenkien tapaan tutkittu radiohiiliajoituksella.

Tutkijat arvioivat korin olevan noin 9 500 vuotta vanha, mikä tekee siitä yhden vanhimmista Euroopasta koskaan löydetyistä kuituesineistä.