Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jotkin esihistoriallisista ”nokkamukeista” on muotoiltu kuvitteellisten eläinten muotoisiksi, ja ne toimivat ehkä myös lasten leluina.

© Enver-Hirsch©Wien Museum
Kulttuuri - Arkeologia

Esihistorialliset vauvat imivät maitoa nokkamukeista

Esihistoriallisilla vauvoilla oli savesta tehtyjä ”nokkamukeja”, joista he imivät esimerkiksi eläinten maitoa.

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa saaneet todisteita siitä, että tuhansia vuosia sitten lapsia ruokittiin eläinten maidolla eräänlaisilla nokkamukeilla.

Eri puolilta Eurooppaa on löydetty pieniä saviastioita, joissa on pieni imukärki. Astioita on löydetty muun muassa lasten haudoista, ja joskus ne on muotoiltu eläinten näköisiksi.

Vaikka moni asia on viitannut siihen, että astiat on tehty nimenomaan lapsille, arkeologeilla ei ole ollut siitä pitäviä todisteita.

Esihistoriallisissa ”nokkamukeissa” on pieni reikä, josta lapsi sai imeä maitoa.

© Helena Seidl da Fonseca

Jäämiä eläinten maidosta

Kansainvälinen tutkijaryhmä analysoi kolme astiaa, jotka oli löydetty muinaisista lasten haudoista Baijerista Saksasta. He löysivät niistä mikroskooppisia jäämiä lehmän-, vuohen- tai lampaanmaidosta.

”Uskon, että meillä on nyt ensimmäistä kertaa vakuuttavia todisteita siitä, millä ja miten vauvoja ruokittiin tai miten heidät vieroitettiin äidinmaidosta esihistoriallisella ajalla”, Bristolin yliopistossa biomolekyylisen arkeologian tutkijana työskentelevä Julie Dunne kertoi uutistoimisto Reutersille.

Ainutlaatuinen katsaus vauvojen ruokintaan

Kolme tutkittua ”nokkamukia” ovat ajalta 1200–450 eaa., mutta arkeologit ovat löytäneet myös vastaavanlaisia astioita, jotka ovat jopa 7 000 vuotta vanhempia.

Tutkijoiden mukaan uusi havainto antaa ainutlaatuisen kuvan siitä, miten esihistorialliset perheet ratkaisivat vauvojen ruokintaan liittyviä haasteita.

He toivovat nyt saavansa mahdollisuuden tutkia myös muita samankaltaisia astioita, joita on löydetty esihistorialliselta ajalta.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota