Esihistorialliset vauvat imivät maitoa nokkamukeista

Esihistoriallisilla vauvoilla oli savesta tehtyjä ”nokkamukeja”, joista he imivät esimerkiksi eläinten maitoa.

Nokkamukeja

Jotkin esihistoriallisista ”nokkamukeista” on muotoiltu kuvitteellisten eläinten muotoisiksi, ja ne toimivat ehkä myös lasten leluina.

© Enver-Hirsch©Wien Museum

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa saaneet todisteita siitä, että tuhansia vuosia sitten lapsia ruokittiin eläinten maidolla eräänlaisilla nokkamukeilla.

Eri puolilta Eurooppaa on löydetty pieniä saviastioita, joissa on pieni imukärki. Astioita on löydetty muun muassa lasten haudoista, ja joskus ne on muotoiltu eläinten näköisiksi.

Vaikka moni asia on viitannut siihen, että astiat on tehty nimenomaan lapsille, arkeologeilla ei ole ollut siitä pitäviä todisteita.

Esihistoriallisissa ”nokkamukeissa” on pieni reikä, josta lapsi sai imeä maitoa.

© Helena Seidl da Fonseca

Jäämiä eläinten maidosta

Kansainvälinen tutkijaryhmä analysoi kolme astiaa, jotka oli löydetty muinaisista lasten haudoista Baijerista Saksasta. He löysivät niistä mikroskooppisia jäämiä lehmän-, vuohen- tai lampaanmaidosta.

”Uskon, että meillä on nyt ensimmäistä kertaa vakuuttavia todisteita siitä, millä ja miten vauvoja ruokittiin tai miten heidät vieroitettiin äidinmaidosta esihistoriallisella ajalla”, Bristolin yliopistossa biomolekyylisen arkeologian tutkijana työskentelevä Julie Dunne kertoi uutistoimisto Reutersille.

Ainutlaatuinen katsaus vauvojen ruokintaan

Kolme tutkittua ”nokkamukia” ovat ajalta 1200–450 eaa., mutta arkeologit ovat löytäneet myös vastaavanlaisia astioita, jotka ovat jopa 7 000 vuotta vanhempia.

Tutkijoiden mukaan uusi havainto antaa ainutlaatuisen kuvan siitä, miten esihistorialliset perheet ratkaisivat vauvojen ruokintaan liittyviä haasteita.

He toivovat nyt saavansa mahdollisuuden tutkia myös muita samankaltaisia astioita, joita on löydetty esihistorialliselta ajalta.