Englannista löytyi tosielämän Asterix

Mahdollisesti Julius Caesaria vastaan sekä Englannissa että Ranskassa taistelleen korkea-arvoisen gallialaisen soturin hauta ihastuttaa arkeologeja, jotka kutsuvat sitä ”upeimmaksi Englannista koskaan löydetyksi soturin haudaksi”.

Ainutlaatuinen koriste kuuluu todennäköisesti soturin pronssiseen kypärään.

West Sussexista Britanniasta löytyi kaivauksissa rautakauden sotilas, joka eläessään ehkä taisteli Julius Caesarin legioonia vastaan. Arkeologit kuvailevat löytöä ”upeimmaksi Englannissa koskaan nähdyksi soturin haudaksi”.

Gallialaiset taistelivat Caesaria vastaan

Soturin luuranko oli löydettäessä osin maatunut, mutta haudassa oli edelleen aseita ja varusteita, joiden perusteella tutkijat päättelivät soturin olevan Galliasta. Hautalahjojen joukossa oli myös Normandiassa tehtyjä ruukkuja, jotka tutkijat ajoittivat noin 50-luvulle eaa.

Aika osuu yksiin Gallian sodan (58–50 eaa.) kanssa, jolloin Julius Caesar valloitti Gallian Rooman provinssiksi. Britit ja gallialaiset auttoivat toisiaan Rooman uhkaa vastaan, ja arkeologit arvelevat, että soturi on ehkä paennut Ranskasta Englantiin tukemaan brittien roomalaisten vastaista taistelua.

Toisen teorian mukaan soturi oli sotapäällikkö ja palveli kuningas Commiusta, gallialaista päällikköä, joka joutui vuonna 51 eaa. pakenemaan sotureineen Englantiin.

Hevosenjouhista tehty kypäräkoriste

Yksi haudan upeimmista löydöistä on kypärän koriste, jonka kruununa on ehkä ollut värjätyistä hevosenjouhista tehty harja. Se päässään noin 172-senttinen soturi on ollut vaikuttava näky istuessaan hevosensa selässä.

Haudan esineistöä esitellään The ­Novium -museossa Chichesterissä tammikuusta 2020 alkaen.