University College London
Kirveenteriä

Englannista löytyi 300 000 vuotta vanhoja jättikirveitä

Arkeologeilla ei ole aavistustakaan siitä, mihin niitä käytettiin tai ketkä varhaiset ihmiset niitä valmistivat – ne ovat aivan liian suuria ollakseen käytännöllisiä.

Kivikautiset käsikirveet eivät ole aivan harvinaisia Englannissa. Arkeologit kokivat kuitenkin yllätyksen tehdessään kaivauksia Frindsburyssä merenkulkuopiston tulevalla rakennuspaikalla.

Maasta paljastui kaksi poikkeuksellisen suurta noin 300 000 vuotta vanhaa kivikirvestä.

Suurempi kirves on peräti 29,5 senttiä pitkä, ja arkeologien mukaan yli 22 sentin kivikirveet voidaan luokitella ”jättimäisiksi”.

”Kirveet ovat niin suuria, että on vaikea kuvitella, miten niitä olisi voitu helposti pitää kädessä ja käyttää”, pohtii arkeologi Letty Ingrey University College Londonista.

”Ehkä niillä on ollut vähemmän käytännöllinen tai symbolisempi tarkoitus kuin työkaluilla yleensä, esimerkiksi osoittaa voimaa ja taitoa.”

Kirveet ovat vielä arvoitus

Analysoimalla sedimenttiä, jossa kirveet olivat, arkeologit päättelivät niiden olevan jääkaudelta ja noin 300 000–330 000 vuotta vanhoja.

Kirveiden toivotaan tuovan lisävalaistusta erääseen kysymykseen.

Arkeologit ovat nimittäin löytäneet eri puolilta Englantia vastaavanlaisia kirveitä, joiden käyttötarkoitusta ei tiedetä. Useimmat kirveet on löydetty Thamesin ja Medwayn ympäristöstä. Medwayn alueella oli tuohon jokilaaksoja ja kukkuloita, joilla eli paljon riistaeläimiä.

”Emme vielä tiedä, miksi näitä suuria työkaluja tehtiin tai edes mikä ihmislaji niitä valmisti. Toivomme saavamme näissä kaivauksissa joitakin vastauksia näihin kysymyksiin”, Ingrey selittää.

Arkeologit toivovat, että suurista kivikirveistä saadaan tietoa ne tehneistä varhaisista ihmisistä.

© University College London