Myrskyisenä yönä lokakuussa 1895 rahtilaiva Africa katosi Huronjärvellä, joka sijaitsee Yhdysvaltojen ja Kanadan välissä. Aluksen sijainti on ollut mysteeri siitä lähtien.
Alus löydettiin vasta 128 vuotta myöhemmin.
Yvonne Drebert ja Zach Melnick työstivät dokumenttielokuvaa All Too Clear, jossa kuvataan, miten vieraslaji quagga-simpukka tuhoaa Pohjois-Amerikan Suurten järvien ekosysteemiä. Nämä viisi valtavaa järveä muodostavat yhdessä maailman toiseksi suurimman makeanveden vesialtaan suurimman ollessa Baikaljärvi.
Työskennellessään he olivat saaneet vihjeen salaperäisestä kumpareesta Huronjärven pohjalla. Kaksikko päätti tutkia asiaa. He purjehtivat paikalle ja laskivat kauko-ohjattavan vedenalaisen ajoneuvonsa veteen. Robottikamera ikuisti simpukoiden tyystin peittämän laivan, joka lepäsi järven pohjassa 85 metriä pinnan alla.
Elokuvaajille tuli kiire, sillä vaikka simpukat olivat syy laivan löytymiseen, ne olivat myös tuhoamassa sitä.
Rankka lumimyrsky upotti aluksen
Aluksi Drebert ja Menick eivät olleet varmoja, minkälaisen hylyn he olivat löytäneet. Laiva oli niin täynnä simpukoita, etteivät he nähneet sen kyljessä olevaa nimeä. Sitten he ottivat yhteyttä paikalliseen merihistorioitsijaan Patrick Folkesiin ja meriarkeologi Scarlett Janusasiin.
Hankittuaan arkeologisen luvan Kanadan Ontarion provinssilta ryhmä palasi hylylle tallentaakseen vedenalaista videomateriaalia ja tehdäkseen mittauksia. Hylyn mitat vastasivat kadonneen aluksen African mittoja, joka oli 45 metriä pitkä, kahdeksan metriä leveä ja neljä metriä korkea. He löysivät myös aluksen läheltä merenpohjasta hiiltä, joka sopi African historiaan: Alus oli lastattu hiilellä kohtalokkaalla matkallaan.

Quagga-simpukat peittävät aluksen keulan kokonaan.
Africa lähti Ohion Ashtabulasta 5. lokakuuta 1895. Alus hinasi Severn-nimistä kuunaria, ja yhdessä ne kuljettivat noin 1 270 tonnia hiiltä Yhdysvalloista Kanadaan Suurilla järvillä.
Raju lumimyrsky puhkesi, kun ne lähestyivät Ontariossa sijaitsevaa Brucen niemimaata. Molempien alusten purjeet repesivät, ja African kapteeni, tanskalainen siirtolainen Hans Peter Larsen, päätti yrittää pelastaa Severnin irrottamalla kuunarin hinausköydestä.
Severn törmäsi karille, mutta apu saapui seuraavana aamuna, ja aluksen miehistö pelastettiin. Africa kuitenkin katosi öisessä aallokossa. Kaikki 11 miehistön jäsentä menehtyivät.
"Olen kokenut huonoa säätä 35 merenkulkuvuoteni aikana, mutta tuo kokemus Huronjärvellä oli niin paha kuin vain voi olla. Kapteeni Larsenin kanssa oli mahtava seilata, ja hän teki kaikkensa estääkseen tapahtuneen", Severnin kapteeni James Silversides kertoi paikalliselle sanomalehdelle [Canadian Geographicille] (https://canadiangeographic.ca/articles/documentary-filmmakers-find-1895-steamship-wreck-in-lake-huron/ {"target":"_blank"}).
Katso uutinen hylyn löytämisestä täältä:
Simpukat tuhoavat kaiken vedessä olevan
Drebertin ja Menickin dokumenttielokuva kertoo samoista haitallisista simpukoista, jotka todennäköisesti auttoivat löytämään aluksen. Quagga-simpukat suodattavat vettä ympäriltään ja ottavat samalla mikroskooppisia hiukkasia ravinnokseen. Ilman niitä vesi olisi ollut paljon mutaisempaa, eikä laivaa olisi ehkä koskaan löydetty.
Kaiken kaikkiaan peukalon kokoisista simpukoista on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Simpukat tuhoavat lopulta Suurten järvien laivanromut, jos niitä ei saada hallintaan. Meriarkeologit kilpailevatkin aikaa vastaan dokumentoidakseen Suurten järvien haaksirikot ennen kuin on liian myöhäistä.
Simpukat kaivautuvat laivojen puihin ja kertyvät kerroksittain päällekkäin, ja lopulta ne murskaavat rungot ja kannet painollaan. Ne erittävät myös happoa, joka voi syövyttää teräs- ja rautalaivoja.
Vieraslaji tuhoaa jopa [toisen maailmansodan] lentokoneita (https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/toinen-maailmansota-alkusysays-taisteluiden-kulku-ja-paatos {"target":"_blank"}):
"Sukeltajat alkoivat löytää lentokoneita (järvistä, toim.) 1960- ja 1970-luvuilla. Jotkut olivat niin hyvin säilyneet, että ne saatiin uudelleen siivilleen. Nykyisin järvistä nostetut lentokoneet ovat kuin sveitsiläistä reikäjuustoa. Quagga-simpukat kirjaimellisesti polttavat niihin reikiä", meriarkeologi Wayne Lusardi kertoi Associated Pressille.
Laivanromuille aiheutuneiden vahinkojen lisäksi myös burginsimpukoina tunnetut quagga-simpukat tuhoavat Suurten järvien ekosysteemiä. Ne kilpailevat kotoperäisten simpukoiden kanssa ja tappavat niitä, ja peittämällä järven pohjan ne ovat syrjäyttäneet järven pohjaan kaivautuvat kotoperäiset niveljalkaiset.
Simpukat teettävät ongelmia jopa ihmisille tukkimalla vesi- ja voimalaitosten käyttämät putket.
Dokumenttielokuva "All Too Clear" ilmestyy ensi vuonna, ja elokuvan tekijät toivovat sen valaisevan ongelmaa, jotta sekä ekosysteemi että laivojen hylkyjä valtavissa järvissä voidaan pelastaa.