Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pentu Siperia ikirouta

Eläimen pentu hämmästyttää: Koira vai susi?

Tutkijat ovat ihmeissään Siperian ikiroudasta löydetyn koiraeläimen pennun kanssa. Sen dna:sta ei nimittäin pysty päättelemään sen lajia.

Reuters / Ritzau Scanpix

Noin 18 000 vuotta sitten pieni pentu nukkui ikiuneen Siperian hyytävässä kylmyydessä. Ei tiedetä, kuoliko se esimerkiksi nälkään vai sairauteen.

Se on sen sijaan varmaa, että nyt löydetty pentu on sensaatio – se ei nimittäin ole koira eikä susi eikä kukaan tiedä, mikä se oikein on.

Kuollessaan kahden kuukauden ikäinen

Pentu löytyi Jakutskin läheltä Siperiasta vuonna 2018, ja siitä asti muun muassa ruotsalaiset tutkijat ovat yrittäneet määrittää sen perimää:

”Emme pysty vieläkään sanomaan, onko se koira vai susi”, kirjoitti Ruotsin paleogenetiikan keskuksen tutkija David Stanton.

Se on selvitetty, että eläin on uros ja että se oli kuollessaan noin kahden kuukauden ikäinen.

Yksi tutkijoiden teorioista on, että pentu on eläinlajia, joka edelsi koiraa ja sutta – jonkinlainen missing link eli puuttuva lenkki niiden välistä.

Kesykoiran iästä ei varmuutta

Toistaiseksi vanhin tunnettu kesykoiran fossiili on ajoitettu noin 14 700 vuotta vanhaksi, mutta tutkijat selvittävät edelleen, milloin susi ja koira erkanivat toisistaan.

Vuonna 2017 eräs tutkijaryhmä esimerkiksi väitti, että koiraa muistuttavia rotuja oli jo noin 40 000 vuotta sitten, mutta koiran tarkkaa kesyttämisajankohtaa ei tiedetä.

Nyt tutkijat jatkavat arvoituksellisen pennun perimän selvittämistä siinä toivossa, että löytävät vielä siitä jotain uutta ratkaisevaa tietoa.

Lue myös:

Arkeologia

Lintutarkkailija löysi harvinaisen suuren kulta-aarteen

3 minuuttia
Arkeologia

Uusi tutkimus: Koiran kesyttivät Euroopan ensimmäiset ihmiset

2 minuuttia
Rekikoira, Grönlanti, ikivanha
Arkeologia

UUSI LÖYTÖ: Rekikoirat polveutuvat 9 500 vuoden takaa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota