Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kammiosta poistettiin yli 300 kuutiometriä maa-ainesta, jotta sarkofagi saatiin irti.

© Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix
Kulttuuri - Arkeologia

Egyptistä löytyi kolme hienoa sarkofagia

Egyptin viranomaiset ovat julkistaneet lähellä Kuninkaiden laaksoa tehtyjen mittavien kaivauksien tulokset.

Monta kuukautta kestäneet kaivaukset lähellä Egyptin vanhaa hallintokaupunkia Thebaa ovat tuottaneet vaikuttavia tuloksia. Kaivauksissa löytyi muun muassa kaksi sarkofagia haudasta, jota kutsutaan nimellä ”TT33”.

Hauta on 330 metriä pitkine käytävineen suurempi kuin monet faraoiden haudat. Sieltä löydetyt sarkofagit ovat 18. dynastian (1550–1292 eaa.) ajoilta. Se oli Egyptissä murrosaikaa, jolloin esimerkiksi faraot Hatšepesut ja Akhenaten hallitsivat.

Toinen sarkofageista avattiin tiedotusvälineiden läsnä ollessa. Kun kansi nostettiin, esille tuli toimittajien iloksi hyvin säilynyt muumio. Tutkimuksissa on sittemmin selvinnyt, että kyseessä on todennäköisesti Poya-niminen nainen.

Virkamiehet haudattiin faraoiden ja kuningattarien väliin

TT33 on osa kallioon hakattua El-Assafin hautakompleksia, joka sijaitsee Kuninkaiden ja Kuningattarien laakson välissä. El-Assafiin Luxorin (Theba) lähelle haudattiin korkea-arvoisia virkahenkilöitä, ja avatun sarkofagin nainen kuului todennäköisesti perheeseen, jolla oli läheiset suhteet faraoon.

Toisesta El-Assafin haudasta löytyi sarkofagi, joka oli veistetty mustasta puusta ja päällystetty kullalla. Hautakammion hieroglyfien perusteella vainaja tunnistettiin ylipappi Thaw-Inkhet-Ifiksi.

Myös paljon hautapatsaita löydettiin

Valtavasta hautakompleksista löydettiin myös yli tuhat pientä hautapatsasta ja lukuisia naamioita. Muumiot aiotaan tutkia laboratoriossa muun muassa röntgenin avulla, jotta saataisiin lisää tietoa vainajien elämästä ja kuolemasta.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota