Egyptistä löytyi kolme hienoa sarkofagia

Egyptin viranomaiset ovat julkistaneet lähellä Kuninkaiden laaksoa tehtyjen mittavien kaivauksien tulokset.

Kammiosta poistettiin yli 300 kuutiometriä maa-ainesta, jotta sarkofagi saatiin irti.

© Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix

Monta kuukautta kestäneet kaivaukset lähellä Egyptin vanhaa hallintokaupunkia Thebaa ovat tuottaneet vaikuttavia tuloksia. Kaivauksissa löytyi muun muassa kaksi sarkofagia haudasta, jota kutsutaan nimellä ”TT33”.

Hauta on 330 metriä pitkine käytävineen suurempi kuin monet faraoiden haudat. Sieltä löydetyt sarkofagit ovat 18. dynastian (1550–1292 eaa.) ajoilta. Se oli Egyptissä murrosaikaa, jolloin esimerkiksi faraot Hatšepesut ja Akhenaten hallitsivat.

Toinen sarkofageista avattiin tiedotusvälineiden läsnä ollessa. Kun kansi nostettiin, esille tuli toimittajien iloksi hyvin säilynyt muumio. Tutkimuksissa on sittemmin selvinnyt, että kyseessä on todennäköisesti Poya-niminen nainen.

Virkamiehet haudattiin faraoiden ja kuningattarien väliin

TT33 on osa kallioon hakattua El-Assafin hautakompleksia, joka sijaitsee Kuninkaiden ja Kuningattarien laakson välissä. El-Assafiin Luxorin (Theba) lähelle haudattiin korkea-arvoisia virkahenkilöitä, ja avatun sarkofagin nainen kuului todennäköisesti perheeseen, jolla oli läheiset suhteet faraoon.

Toisesta El-Assafin haudasta löytyi sarkofagi, joka oli veistetty mustasta puusta ja päällystetty kullalla. Hautakammion hieroglyfien perusteella vainaja tunnistettiin ylipappi Thaw-Inkhet-Ifiksi.

Myös paljon hautapatsaita löydettiin

Valtavasta hautakompleksista löydettiin myös yli tuhat pientä hautapatsasta ja lukuisia naamioita. Muumiot aiotaan tutkia laboratoriossa muun muassa röntgenin avulla, jotta saataisiin lisää tietoa vainajien elämästä ja kuolemasta.