Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Guldperle

Historian vanhin kultakoru

Kulttuuri - Arkeologia

Bulgariasta löytyi historian vanhin kultakoru

Arkeologit tekivät muinaisen rakennuksen raunioista Bulgariasta löydön, joka mullistaa historiallisia käsityksiä.

Pieni koru – suuri merkitys

Arkeologit ovat tehneet löydön, joka osoittaa, että ihmiset koristautuivat kullalla ja kimalluksella jo paljon varhemmin kuin tutkijat ovat tähän asti uskoneet.

Arkeologit löysivät esihistoriallisen rakennuksen raunioista etelä-Bulgariasta pienen kultakorun, joka painaa vain 0,15 grammaa ja on läpimitaltaan 4 millimetriä.

Koru on ajoitettu 4600-luvulle eaa., joten se on 200 vuotta vanhempi kuin vanhin tähän asti tunnettu kultakoru, joka löytyi vuonna 1972 myös Bulgariasta.

Tulokkaat rakensivat kaupungin

”Löytö on todella merkittävä. Kyseessä on pieni pala kultaa, mutta se saa suuren paikan historiassa”, sanoi professori Yavor Boyadzhiev Bulgarian tiedeakatemiasta.

Boyadzhiev on vakuuttunut siitä, että koru ei ole tuontitavaraa vaan se on valmistettu paikallisesti Bulgariassa. Professorin mukaan korun löytöpaikalla oli yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista, jossa eli edistynyt yhteisö 8–9 000 vuotta sitten.

Kaupungin asukkaat olivat ”maahanmuuttajia” nykyisen Turkin alueelta, ja he toivat mukanaan Eurooppaan muun muassa viljely- ja metallintyöstöosaamistaan.

Ihmiset palvoivat lintuja

Läheltä kultakorun löytöpaikkaa on löydetty myös noin 150 keraamista lintuhahmoa, joilla on ehkä ollut uskonnollinen merkitys.

Tutkijat uskovat, että kaupunki tuhoutui pohjoisesta noin 4100 eaa. alueelle tunkeutuneiden vihamielisten heimojen hyökkäyksissä.

Kaupungin raunioista on kaivettu myös luurankoja, joissa on kirveiden iskujälkiä. Se viittaa siihen, että asukkaat ovat saattaneet joutua verilöylyn uhriksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota