Brittiarkeologit löysivät omituisen luurangon

Arkeologit löysivät 1 800 vuotta vanhalta hautausmaalta Englannista luurangon, jolla oli kivi suussa kielen tilalla. Löytö on ainoa laatuaan.

© Historic England

Arkeologit tekivät vanhalta hautausmaalta Northamptonshiresta Englannista omituisen löydön: noin 1 800 vuotta vanhalla luurangolla oli litteä kivi irti leikatun kielen paikalla.

”Emme ole aiemmin nähneet mitään vastaavaa”, kertoi luurangon tutkimuksia johtava arkeologi Simon Mays.

Valehtelijat menettivät kielensä

Yhden teorian mukaan kolmissakymmenissä kuollut mies oli leikannut itse oman kielensä irti mielenhäiriössä. Toisen teorian mukaan hän oli menettänyt kielensä rangaistukseksi jostakin rikoksesta.

Pohjois-Euroopan germaaniheimoilla tiedetään olleen muinoin lakeja, joiden mukaan henkilöltä leikattiin kieli, jos hän levitti valheellisia syytöksiä jostakusta.

Tutkijat yrittävät selvittää, onko Englannissa ehkä ollut samankaltaisia lakeja.

Vainajaa pelättiin

Vainaja oli lisäksi haudattu kasvot alaspäin, mikä Simon Maysin mukaan viittaa siihen, että häntä on pidetty joko vaarallisena tai muuten pelottavana.

”Hautaamistavan toivottiin estävän kuollutta nousemasta haudastaan ja tulemasta uhkaamaan ja häiritsemään eläviä.”

Ruumiinosien paikalle pantiin kiviä

Tutkijat eivät voi luurangosta nähdä, oliko vainajalta todella leikattu kieli irti, mutta he ovat silti hyvin varmoja asiastaan. Ensinnäkin tuon ajan Englannissa oli tavallista, että vainajien puuttuvien ruumiinosien paikalle pantiin kiviä.

Lisäksi luurangon luiden analyysissa on ilmennyt jälkiä infektiosta, joka on Maysin mielestä voinut johtua kielen amputoinnista.

Luuranko kaivettiin haudastaan jo vuonna 1991, mutta tutkimuspöydälle se päätyi vasta hiljattain.