Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rusakko Englanti jumaluus

Britit yhdistivät kanat ja rusakot jumaliin

Tuoreen tutkimuksen mukaan kanat ja rusakot saivat aivan erityisen aseman, kun niitä tuli Englantiin tuhansia vuosia sitten.

Vlad Sokolovsky/Shutterstock

Kun kanat ja rusakot tuotiin rautakauden Englantiin noin 2 400 vuotta sitten, ne eivät päätyneet lautaselle. Sen sijaan briteille tuolloin eksoottisia eläimiä alettiin pitää pyhinä.

Brittiläinen tutkijaryhmä löysi todisteita suurella huolella haudatuista eläimistä, joita ei selvästi ollut teurastettu ruuaksi.

”Kun kulttuuri kohtaa uusia eläinlajeja, ne usein yhdistetään jumaluuteen”, selitti professori Naomi Sykes Exeterin yliopistosta CNN:lle.

Caesar mainitsi pyhät eläimet

Havaintoa tukee roomalaisen sotapäällikön Julius Caesarin huomio hänen Gallian sodista kertovassa teoksessaan:

”Britit pitävät jumalallisten lakien vastaisena syödä rusakoita, kanoja ja hanhia. He kuitenkin kasvattavat niitä huvikseen ja viihdytyksekseen.”

Tutkijoiden mukaan kanat ja rusakot tulivat Englantiin ilmeisesti 400–200-luvuilla eaa., ja ne yhdistettiin siellä nopeasti paikallisiin jumaluuksiin.

Roomalaisissa lähteissä esimerkiksi kerrotaan, että sotakuningatar Boudicca päästi ennen roomalaisten vastaista taistelua helmoistaan vapaaksi rusakon varmistaakseen voittonsa.

Nälkäiset britit ryöstömetsästivät

Kanat ja rusakot olivat edelleen pyhiä Englannin roomalaisella aikakaudella, mutta niiden lukumäärän lisääntyessä niitä syötiinkin yhä enemmän.

Roomalaisten lähtöä Britanniasta 400-luvulla seurasi taloudellinen romahdus, ja samoihin aikojen rusakoiden ja kanojen määrä laski dramaattisesti – mahdollisesti siksi, että niitä metsästettiin silloin runsaasti. Kantojen taas pienennyttyä eläimet saivat jälleen erityisaseman.

Kun normannit nousivat Englannissa valtaan 1000-luvulla, aatelisto söi yhä rusakoita, mutta kanoja suosittiin etenkin paaston aikaan, jolloin nelijalkaisten eläinten syönti oli kristityiltä kielletty.

Lue myös:

Arkeologia

Englannista löytyi tosielämän Asterix

2 minuuttia
Arkeologia

Maan alta paljastui druiditemppeleitä

3 minuuttia
Kulttuuri

VIIMEISET SANAT totta vai tarua?

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota