Autiomaasta löytyi muinaisen korkeakulttuurin palatsi

Brittiarkeologille sanottiin, että sumerilaisen Girsun muinaiskaupungin tutkiminen oli ajanhukkaa, koska haudanryöstäjät olivat jo tyhjentäneet kaupungin. Epäilijät joutuivat pian perumaan puheensa.

Sumerilainen palatsi Girsu

Arkeologit eivät uskoneet, että Girsusta löytyisi mitään merkittävää, mutta onneksi he olivat väärässä.

© Girsu Project

Kukaan ei uskonut tri Sebastien Reytä, kun hän kertoi kansainvälisissä arkeologikonferensseissa suunnitelmistaan tehdä kaivauksia 4 500 vuotta vanhassa sumerilaisessa Girsun muinaiskaupungissa.

”Tuhlaat vain aikaasi ja British Museumin ja Britannian valtion rahoja”, Reylle sanottiin. Girsu, joka löydettiin jo 140 vuotta sitten, on joutunut useaan otteeseen ryöväreiden kohteeksi. Rey uskoi siitä huolimatta, että kaupungissa piili yhä merkittäviä löytöjä – ja hän oli aivan oikeassa.

Girsu savitaulu

Nuolenpääkirjoituksen asiantuntijat muun muassa British Museumista alkavat seuraavaksi kääntää Girsusta löydettyjä savitauluja.

© Girsu Project

Löydöt antavat uutta tietoa sumerilaisista

Tähän mennessä Rey ryhmineen on löytänyt Girsusta 4 500 vuotta vanhan sumerilaisen hallitsijanpalatsin, Ningirsu-jumalan temppelin sekä – ehkä tärkeimpänä – yli 200 savitaulua joissa oli nuolenpääkirjoitus. Löydöt voivat antaa tärkeää uutta tietoa sumerilaisista, jotka keksivät ensimmäisinä kirjoituksen ajalla 3 500–2 000 eaa.

British Museum vastaa kaivauksista yhteistyössä paikallisten irakilaisten kanssa. Museonjohtaja Hartwig Fisher on kuvaillut Girsun projektia ”yhdeksi kiehtovimmista näkemistään kaivauksista”.

”Tietomme sumerilaisista ovat edelleen rajalliset, mutta Girsun kaivaukset ja palatsin ja temppelin löytäminen voivat lisätä ymmärrystämme tästä tärkeästä korkeakulttuurista”, Fisher kommentoi.