Napoleon voitti arkkiherttua Kaarlen joukot 4 000 miestä alivoimaisella armeijallaan Itävallassa käydyssä taistelussa.

© Novetus & Imageselect

Arkeologit tutkivat Napoleonin merkittävän voiton taistelukenttää

Arkeologit tutkivat yli 200 vuotta sitten käydyn, kymmenientuhansien sotilaan hengen vaatineen Wagramin taistelun näyttämöä.

perjantai 29. kesäkuuta 2018 teksti Pernille Mogensen

Arkeologit kaivavat esiin muun muassa joukkohautoja, univormun nappeja, kiväärinluoteja ja sotilaiden henkilökohtaisia esineitä pellolta Deutcsh-Wagramin kaupungin lähellä Itävallassa. 

Löydöt ovat peräisin Wagramin taistelusta, joka käytiin 5.–6. heinäkuuta 1809 Ranskan ja Itävallan välillä.

”Olemme aina tienneet, että taistelupaikka on täällä jossain, mutta siellä ei ole aiemmin tehty järjestelmällisiä arkeologisia kaivauksia”, kertoi kaivausten johtaja Alexander Stagl Live Sciencelle.

Monet taudit vaivasivat sotilaita

Tutkijat toivovat saavansa kaivauksissa lisätietoja ankarasta taistelusta. 

Tähän mennessä on löydetty 50 niistä noin 55 000 sotilaasta, jotka kuolivat taistelussa. 

Monet heistä olivat taistelun aikaan huonossa fyysisessä kunnossa ja kärsivät esimerkiksi keripukista, keuhkokuumeesta ja niveltulehduksista – todennäköisesti seurauksena kuukausien oleskelusta alkeellisissa sotilasleireissä.

Tienrakennustyöt paljastivat taistelukentän

Wagramin taistelu oli yksi Napoleonin viimeisimmistä merkittävistä voitoista. Hän voitti 154 000 miehen armeijansa kanssa Itävallan 158 000 miehen vahvuiset joukot, joita johti Itävallan arkkiherttua Kaarle. 

Häviön seurauksena Itävalta joutui maksamaan suuria sotakorvauksia ja luovuttamaan suuria maa-alueita muun muassa Ranskalle. 

Yli kaksisataa vuotta sitten käydyn taistelun paikka on maannut peltojen alla tähän asti, mutta viime vuoden keväänä se päätettiin tutkia, ennen kuin alueen läpi rakennetaan Itävallan ja Slovakian välille tuleva uusi moottoritie. Arkeologiset kaivaukset alueella jatkuvat vuoden loppuun. 

Kuolleet sotilaat heitettiin suuriin joukkohautoihin, joita arkeologit nyt kaivavat esiin. Asiantuntijat tutkivat löydetyt luurangot selvittääkseen sotilaiden kuntoa ja terveyttä.

© Novetus

Napoleon

Napoleon Bonaparte syntyi aatelisperheeseen Korsikalla, joka oli vuotta aiemmin myyty Ranskalle. Hän muutti nuorena Pariisiin ja valmistui tykistöupseeriksi vuonna 1785 École Militaire -sotilasakatemiasta.

Ranskan vallankumouksen seurauksena Ranskan ja usean muun Euroopan valtion välille syttyivät niin sanotut vallankumoussodat. Napoleon tarttui tilaisuuteen ja otti Ranskassa vallan vuonna 1799 useiden voitokkaiden taistelujen jälkeen.

Napoleonin onni päättyi Waterloon taistelussa vuonna 1815. Hän hävisi siellä Britannialle ja Preussille, ja hän joutui luopumaan vallasta.

Nykyaikaista tekniikkaa

Arkeologit käyttävät taistelukentän tutkimuksissa hyväkseen sekä vanhaa että uutta tekniikkaa. Yksi arkeologien nykyään suosima laite on drooni, jolla saa nopeasti yleiskuvan suurista alueista. 

Sinäkin voit hankkia nyt itsellesi oman droonin pilkkahintaan, ja lisäksi saat samaan hintaan kaksi HISTORIA-lehteä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...