Shutterstock

Arkeologit tutkivat Napoleonin merkittävän voiton taistelukenttää

Arkeologit tutkivat yli 200 vuotta sitten käydyn, kymmenientuhansien sotilaan hengen vaatineen Wagramin taistelun näyttämöä.

Arkeologit kaivavat esiin muun muassa joukkohautoja, univormun nappeja, kiväärinluoteja ja sotilaiden henkilökohtaisia esineitä pellolta Deutcsh-Wagramin kaupungin lähellä Itävallassa.

Löydöt ovat peräisin Wagramin taistelusta, joka käytiin 5.–6. heinäkuuta 1809 Ranskan ja Itävallan välillä.

”Olemme aina tienneet, että taistelupaikka on täällä jossain, mutta siellä ei ole aiemmin tehty järjestelmällisiä arkeologisia kaivauksia”, kertoi kaivausten johtaja Alexander Stagl Live Sciencelle.

Monet taudit vaivasivat sotilaita

Tutkijat toivovat saavansa kaivauksissa lisätietoja ankarasta taistelusta.

Tähän mennessä on löydetty 50 niistä noin 55 000 sotilaasta, jotka kuolivat taistelussa.

Monet heistä olivat taistelun aikaan huonossa fyysisessä kunnossa ja kärsivät esimerkiksi keripukista, keuhkokuumeesta ja niveltulehduksista – todennäköisesti seurauksena kuukausien oleskelusta alkeellisissa sotilasleireissä.

Tienrakennustyöt paljastivat taistelukentän

Wagramin taistelu oli yksi Napoleonin viimeisimmistä merkittävistä voitoista. Hän voitti 154 000 miehen armeijansa kanssa Itävallan 158 000 miehen vahvuiset joukot, joita johti Itävallan arkkiherttua Kaarle.

Häviön seurauksena Itävalta joutui maksamaan suuria sotakorvauksia ja luovuttamaan suuria maa-alueita muun muassa Ranskalle.

Yli kaksisataa vuotta sitten käydyn taistelun paikka on maannut peltojen alla tähän asti, mutta viime vuoden keväänä se päätettiin tutkia, ennen kuin alueen läpi rakennetaan Itävallan ja Slovakian välille tuleva uusi moottoritie. Arkeologiset kaivaukset alueella jatkuvat vuoden loppuun.

Kuolleet sotilaat heitettiin suuriin joukkohautoihin, joita arkeologit nyt kaivavat esiin. Asiantuntijat tutkivat löydetyt luurangot selvittääkseen sotilaiden kuntoa ja terveyttä.

© Novetus