UKgeofan

Arkeologit selvittivät totuuden kuningas Arthurin kivestä

Kuningas Arthur pyöreän pöydän ritareineen on brittien vaalima sankari. Uusi tutkimus asettaa vanhan uskomuksen uuteen valoon.

Englannissa jokaisessa itseään kunnioittavassa shiressä (kunnassa) on legendaarisen kuningas Arthurin muistomerkki. Lukemattomat linnanrauniot, kivet ja taistelukentät on yhdistetty kuningas Arthuriin ja hänen pyöreän pöydän ritareihinsa. Nyt tutkijat kumoavat yhden uskomuksen.

Walesin rajalla sijaitseva Herefordshire on ylpeillyt kivimonumentilla, jonka uskotaan liittyvän brittien ensimmäiseen kuninkaaseen. Arthurin kerrotaan taistelleen paikalla jättiläisen kanssa ja surmanneensa tämän miekallaan, jolloin jätti teki kaatuessaan painauman suureen kiveen.

Paikalla kaivauksia tehneiden Manchesterin yliopiston arkeologien mukaan kivimonumentti on peräisin huomattavasti vanhemmalta ajalta kuin kuningas Arthur – se on yli 6 000 vuotta vanha ja siis jopa Stonehengea vanhempi.

Legenda kuningas Arthurista perustuu mahdollisesti englantilaiseen 400-luvun sotapäällikköön. Moni nykyhistorioitsija tosin pitää kuningasta täysin sepitteenä.

© N. C. Wyeth

Kivet suunnannäyttäjinä

”Tämä on ollut seremoniallista aluetta, kuten Stonehengen ja Aveburyn ympäristö, mutta varhaisemmalta ajalta. Tällä paikalla on ollut kenties suuri poliittinen tai hengellinen merkitys nuoremman kivikauden alussa”, selittää Julian Thomas Manchesterin yliopistosta.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että ensin paikalle rakennettiin kumpu, joka osoitti läheiselle kivikauden monumentille. Runsas sata vuotta myöhemmin lisättiin kivet, jotka osoittavat etelään läheisille vuorille.