Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologit selvittivät totuuden kuningas Arthurin kivestä

Kuningas Arthur pyöreän pöydän ritareineen on brittien vaalima sankari. Uusi tutkimus asettaa vanhan uskomuksen uuteen valoon.

UKgeofan

Englannissa jokaisessa itseään kunnioittavassa shiressä (kunnassa) on legendaarisen kuningas Arthurin muistomerkki. Lukemattomat linnanrauniot, kivet ja taistelukentät on yhdistetty kuningas Arthuriin ja hänen pyöreän pöydän ritareihinsa. Nyt tutkijat kumoavat yhden uskomuksen.

Walesin rajalla sijaitseva Herefordshire on ylpeillyt kivimonumentilla, jonka uskotaan liittyvän brittien ensimmäiseen kuninkaaseen. Arthurin kerrotaan taistelleen paikalla jättiläisen kanssa ja surmanneensa tämän miekallaan, jolloin jätti teki kaatuessaan painauman suureen kiveen.

Paikalla kaivauksia tehneiden Manchesterin yliopiston arkeologien mukaan kivimonumentti on peräisin huomattavasti vanhemmalta ajalta kuin kuningas Arthur – se on yli 6 000 vuotta vanha ja siis jopa Stonehengea vanhempi.

Legenda kuningas Arthurista perustuu mahdollisesti englantilaiseen 400-luvun sotapäällikköön. Moni nykyhistorioitsija tosin pitää kuningasta täysin sepitteenä.

© N. C. Wyeth

Kivet suunnannäyttäjinä

”Tämä on ollut seremoniallista aluetta, kuten Stonehengen ja Aveburyn ympäristö, mutta varhaisemmalta ajalta. Tällä paikalla on ollut kenties suuri poliittinen tai hengellinen merkitys nuoremman kivikauden alussa”, selittää Julian Thomas Manchesterin yliopistosta.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että ensin paikalle rakennettiin kumpu, joka osoitti läheiselle kivikauden monumentille. Runsas sata vuotta myöhemmin lisättiin kivet, jotka osoittavat etelään läheisille vuorille.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota