Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologit nostivat turvaan kokonaisen kelttihaudan

80 tonnin painoinen kelttiläisen prinssin hauta 500-luvulta eaa. siirrettiin turvaan yhtenä kokonaisuutena, jotta ainutlaatuinen löytö pelastuisi.

Keltenblock.de

Etelä-Saksassa sijainneen muinaiskelttiläisen Heuneburgin kaupungin alueella haudat ovat yleinen ilmestys. Monissa haudoissa on ehjänä säilynyttä orgaanista materiaalia, kuten puuta.

Nyt yhtä tällaisista haudoista ollaan kiireellä siirtämässä maaperän alettua muuttua.

Erään prinssin hauta on levännyt 2 500 vuotta soisessa maassa, joka suojeli hautaa ja sen sisältöä hapettumiselta ja lahoamiselta, mutta viime vuosina maa Herbertingenin kunnan alueella on alkanut kuivua.

Prinssin hauta uhkasi siis murentua sitä tutkivien arkeologien käsiin heidän tehdessään kaivauksia alueella.

Niinpä koko hauta päätettiin siirtää nostureiden avulla uuteen paikkaan. Siirto tehtiin niin, että haudan ympärillä on jatkuvasti maata ja mutaa, jotka suojelevat herkkää sisältöä operaation ajan.

Samaa menetelmää käytettiin jo vuosikymmen sitten

Niin kutsutussa Keltenblock 2.0 -hankkeessa käytettiin samaa menetelmää, jota saksalaisarkeologit hyödynsivät samalla alueella vuonna 2010.

Myös tuolloin niin kutsutusta Bettelbühlin nekropoliksesta siirrettiin hauta yhtenä tonnien painoisena palasena, jotta arkeologit pystyivät takaamaan haudalle turvallisen ympäristön.

Nekropolista käytettiin vuosisatojen ajan Euroopan ensimmäisen Alppien pohjoispuolella sijainneen suurkaupungin Heuneburgin prinssien viimeisenä leposijana.

Kelttiläisessä Heuneburgin kaupungissa oli 600-luvulla eaa. 5 000 asukasta ja mahtava linnoitus. Kaupunki sijaitsi Tonavan varrella 60 kilometriä nykypäivän Sveitsin rajasta.

© LepoRello

Maapaakun sisällä on prinssin vaunut

Vuonna 2010 siirrettyyn hautaan oli haudattu prinsessa, jolla oli mukanaan kultakoruja, meripihkaa ja korvakorut, jotka oli tehty villisian kulmahampaista.

Keltenblock 2.0 sisältää oletettavasti samanlaisia aarteita, ja arkeologit odottavat jo innolla pääsevänsä kaivamaan esiin hienot hevosen vetämät vaunut, joiden tiedetään olevan siirretyn maapaakun sisällä.

Lue myös:

Arkeologia

31 000 vuotta vanha hauta avasi salaisuutensa

2 minuuttia
Arkeologia

Asiantuntijat kumoavat Tutankhamenin hautaa koskevan uskomuksen

2 minuuttia
Arkeologia

Uusi löytö: Ruton uhri synnytti kuolleen sikiön haudassa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota