I. Čižmář
Sinisiä lasikoruja valkoisella taustalla

Arkeologit löysivät vanhimman Alppien pohjoispuolisen lasiverstaan

Tšekissä sijaitsevasta kelttiläisestä asuinpaikasta on löydetty jälkiä muinaisesta lasiverstaasta. Keltit valmistivat siellä ilmeisesti kauniita sinisiä lasikorujaan, jotka olivat haluttua kauppatavaraa.

Arkeologit ovat löytäneet Tšekistä Němčicen arkeologiselta alueelta jälkiä vanhimmasta Alppien pohjoispuolisesta lasiverstaasta.

Tšekkitutkijoiden kaivauksissa maasta on paljastunut sekä valmiita lasikoruja että lasinkappaleita, jotka ovat niissä olevien työstöjälkien perusteella keskeneräisiä tai hylätty virheellisinä.

Lasijäännösten lisäksi Němčicen alueen kaivauksissa on löydetty yli 2 000 kulta- ja hopeakolikkoa.

Arkeologien mukaan paikka oli tärkeä kauppapaikka ”meripihkatieksi” kutsutulla kuuluisalla kauppareitillä, joka kulki Baltiasta Välimerelle noin 2 300 vuotta sitten.

Arkeologit ovat julkaisseet löytönsä Antiquity-tiedelehdessä.

Tärkeä jälki kelttien lasikäsityöstä

Kelttien kauniista lasitaiteesta on löydetty aiemmin lukuisia esimerkkejä eri puolilta Eurooppa. Heidät tunnetaan erityisesti syvänsinisistä rannekoruistaan, jotka lukeutuvat Euroopan rautakaudelta tunnetuista lasikäsitöistä edistyksellisempiin.

Tutkijat toivovat, että uusi löytö antaa lisätietoa kelttien lasinvalmistusmenetelmistä.

”Kukaan ei tiedä tarkalleen, miten keltit valmistivat lasirannekorunsa”, kertoo arkeologi Ivan Čižmář.

”Siksi meitä kiinnostaa kaikki vähäinenkin tieto, joka kertoo jotakin valmistustekniikoista.”

Varsinaisia lasinvalmistustyökaluja ei ole toistaiseksi löydetty, mutta Němčicessä vuodesta 2002 lähtien työskennelleet arkeologit tekevät jatkuvasti uusia löytöjä.

He toivovatkin löytävänsä alueelta jatkossa lisää jälkiä lasinvalmistuksesta.

Kelttiläisiä rakennuksia arkeologisilla kaivauksilla

Arkeologit ovat muun muassa löytäneet jälkiä neliön muotoisesta rakennuksesta. Samankaltaisia rakennuksia tunnetaan muista kelttiläisistä siirtokunnista, joissa niitä on uskottu käytetyn uskonnollisiin ja seremoniallisiin tarkoituksiin.

© I. Čižmář