Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Temppelin raunioista on löydetty Xipe Totecia kuvaavia patsaita.

Kulttuuri - Arkeologia

Arkeologit löysivät ”nyljetyn jumalan” temppelin

Meksikon alkuperäisasukkaiden kulttuurista on jäänyt lukemattomia nykyihmistä kiehtovia – ja karmaisevia – jälkiä. Nyt on löytynyt uusia todisteita brutaalista rituaalista.

Arkeologit ovat löytäneet Meksikosta ensimmäistä kertaa temppelin, joka oli omistettu väliamerikkalaiselle Xipe Totec -jumalalle. Hänet tunnetaan myös ”nyljettynä jumalana”, koska hänet kuvattiin usein joko nyljettynä tai ihmisten nyljettyihin nahkoihin pukeutuneena.

Uhrauksiin tarvittiin kaksi alttaria

Meksikossa Pueblan osavaltiossa Ndachjian-Tehuacánissa tehdyissä kaivauksissa löytyi kaksi kivistä kalloa sekä Xipe Totecia kuvaavan patsaan torso. Arkeologit arvelevat, että temppeli on ollut käytössä vuosina 1000–1260 ja että sen ovat rakentaneet niin sanotut popoloca-intiaanit, jotka elivät alueella, kunnes asteekit kukistivat heidät 1400-luvun alussa.

Temppelin yhteydessä oli kaksi uhrialttaria, joita vanhojen espanjalaisten lähteiden perusteella on käytetty Xipe Totec -jumalan palvontaseremonioissa. Uhrit, jotka olivat yleensä sotavankeja, tapettiin toisella alttarilla, minkä jälkeen heidät vietiin toiselle alttarille, jossa papit nylkivät heidän ihonsa yhtenä suurena kappaleena ja pukeutuivat siihen. Papit kulkivat nyljetyssä ihossa 20 päivän ajan, jonka jumalan vuotuinen juhla kesti.

Maanviljelyn ja sodan jumala

Xipe Totec oli jälleensyntymän, maanviljelyn ja sodan jumala. Hänen nimissään suoritettujen julmien urhausmenojen tarkoitus oli turvata hyvä sato. Jumala yhdistetään myös etenkin asteekkeihin, mutta hänet tunnettiin suuressa osassa Väli-Amerikkaa, ja häntä palvottiin siellä jo noin 900-luvulta alkaen.

Tähän mennessä arkeologit ovat löytäneet 12,5 metriä pitkän ja 3,5 metriä leveän temppelin rauniot, ja he aikovat jatkaa kaivauksia laajemmalla alueella.

Xipe Topec nyljetyssä ihmisen nahassa – siitä osoituksena ranteiden kohdalta roikkuvat kämmenet.

Lue myös:

Keksinnöt

Saksalaiset bensiinimoottorin patentoijat keksivät moottoriveneen

1 minuuttia
Vallankumous

Leninin tie valtaan

3 minuuttia
New Year's Day in Babylon
Arkielämä

Mahtava Babylon oli maailman löyhkäävä keskus

18 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota