Arkeologit löysivät ”nyljetyn jumalan” temppelin
Meksikon alkuperäisasukkaiden kulttuurista on jäänyt lukemattomia nykyihmistä kiehtovia – ja karmaisevia – jälkiä. Nyt on löytynyt uusia todisteita brutaalista rituaalista.

Temppelin raunioista on löydetty Xipe Totecia kuvaavia patsaita.
Arkeologit ovat löytäneet Meksikosta ensimmäistä kertaa temppelin, joka oli omistettu väliamerikkalaiselle Xipe Totec -jumalalle. Hänet tunnetaan myös ”nyljettynä jumalana”, koska hänet kuvattiin usein joko nyljettynä tai ihmisten nyljettyihin nahkoihin pukeutuneena.
Uhrauksiin tarvittiin kaksi alttaria
Meksikossa Pueblan osavaltiossa Ndachjian-Tehuacánissa tehdyissä kaivauksissa löytyi kaksi kivistä kalloa sekä Xipe Totecia kuvaavan patsaan torso. Arkeologit arvelevat, että temppeli on ollut käytössä vuosina 1000–1260 ja että sen ovat rakentaneet niin sanotut popoloca-intiaanit, jotka elivät alueella, kunnes asteekit kukistivat heidät 1400-luvun alussa.
Temppelin yhteydessä oli kaksi uhrialttaria, joita vanhojen espanjalaisten lähteiden perusteella on käytetty Xipe Totec -jumalan palvontaseremonioissa. Uhrit, jotka olivat yleensä sotavankeja, tapettiin toisella alttarilla, minkä jälkeen heidät vietiin toiselle alttarille, jossa papit nylkivät heidän ihonsa yhtenä suurena kappaleena ja pukeutuivat siihen. Papit kulkivat nyljetyssä ihossa 20 päivän ajan, jonka jumalan vuotuinen juhla kesti.
Maanviljelyn ja sodan jumala
Xipe Totec oli jälleensyntymän, maanviljelyn ja sodan jumala. Hänen nimissään suoritettujen julmien urhausmenojen tarkoitus oli turvata hyvä sato. Jumala yhdistetään myös etenkin asteekkeihin, mutta hänet tunnettiin suuressa osassa Väli-Amerikkaa, ja häntä palvottiin siellä jo noin 900-luvulta alkaen.
Tähän mennessä arkeologit ovat löytäneet 12,5 metriä pitkän ja 3,5 metriä leveän temppelin rauniot, ja he aikovat jatkaa kaivauksia laajemmalla alueella.