Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helmi, Abu Dhabi, kaivaukset

Arkeologit löysivät maailman vanhimman helmen

Arkeologit ovat löytäneet Abu Dhabista aidon helmen, joka on sukellettu merestä jo lähes 8 000 vuotta sitten.

AFP/Ritzau Scanpix

Arkeologit tekivät Abu Dhabin rannikon edustalla olevalta saarelta ainutlaatuisen löydön: he löysivät helmen, joka on tähän asti vanhin todiste helmensukelluksesta.

Vaaleanpunainen helmi oli kivikautisessa asumuksessa Marawahin saarella. Maakerros, josta se löytyi, on radiohiiliajoituksen mukaan ajalta 5800–5600 eaa.

”Totesimme, että se oli helmi, mutta emme arvanneet sen ikää”, arkeologi Abdulla Al Kaabi kertoi paikallisille tiedotusvälineille.

Helmikauppaa ehkä Mesopotamian kanssa

Al Kaabi kollegoineen oli pakahtua innosta, kun tutkimukset osoittivat, että helmi oli nostettu merestä jo noin 8 000 vuotta sitten.

Marawahin kaivaukset aloitettiin vuonna 1992, ja sieltä on löydetty rakennusten jäännöksiä ja esineitä, jotka viittaavat saarella olleen esihistoriallisella ajalla kehittynyt yhteisö.

Myös muualta Abu Dhabista on löydetty esihistoriallisia helmiä, ja tutkijat uskovat, että niitä käytettiin muun muassa kaupankäynnissä esimerkiksi varhaisten Mesopotamian (nyk. Irak) kulttuurien kanssa.

Abu Dhabi tunnettiin helmenkalastuksesta

Sukeltamalla Persianlahdesta hankitut helmet olivat aina 1930-luvulle asti Abu Dhabin ainoa vientituote, ja jo keskiajalla emiraatti tunnettiin helmistään.

Helmenkalastus kuitenkin loppui melkein tyystin, kun Abu Dhabista alkoi löytyä öljyä 1950-luvulla. Tällä hetkellä emiraatissa on noin 9 prosenttia maailman öljyvarannoista.

Lue myös:

Mælk, Tollense, bronzealder
Arkeologia

3 200 vuotta vanhat luut kertovat maidon voittokulusta

2 minuuttia
Mælk, Tollense, bronzealder
Arkeologia

3 200 vuotta vanhat luut kertovat maidon voittokulusta

2 minuuttia
Skytisk grav daggert
Arkeologia

Arkeologit tekivät hautakummusta harvinaisen löydön

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota