Shaanxi Academy of Archaeology & Shutterstock
Kiina kaivaukset korut

Arkeologit löysivät kadonneen pronssikautisen kaupungin täynnä aarteita

Kiinalaisen Henanin maakunnan pelloilta on jo vuosikymmenten ajan löytynyt mystisiä jadekoruja. Nyt niiden alkuperä on selvinnyt, kun kaivauksissa löydettiin kokonainen kadonnut kaupunki, jota pidetään yhtenä Kiinan ensimmäisen dynastian suurimmista löydöistä.

Kiinan Henanin maakunnassa maanviljelijät ovat löytäneet pelloiltaan 3 000 vuotta vanhoja Shang-dynastian aikaisia jade-esineitä jo kahdeksankymmenen vuoden ajan.

Tähän asti on ollut epäselvää, mistä aarteet ovat peräisin, mutta nyt arkeologit ovat onnistuneet ratkaisemaan arvoituksen. Esineet ovat lähtöisin kadonneesta pronssikautisesta, maanalaisesta kaupungista, jossa oli muun muassa yhdeksän tuon ajan eliitin jäsenille tarkoitettua hautaa.

Kaupunki on niin vaikuttava, että lehdistötiedotteessa sitä kuvaillaan jopa ”yhdeksi kaikkein merkittävimmistä” Kiinan ensimmäisen historiallisen dynastian eli Shang-dynastian (noin 1600–1046 eaa.) aikaisista löydöistä.

Kiinalaisarkeologit ovat tähän mennessä löytäneet satoja upeita esineitä laajoissa kaivauksissa, jotka ulottuvat yhdeksän kukkulan alueelle ja kattavat noin kolmen neliökilometrin laajuisen alueen.

Kaupunki täynnä aarteita

Maanalaisen kaupungin löytyminen on harvinaista, mutta kun löytöjä on näinkin suuri määrä, voidaan todella puhua kokonaisen kaupungin löytämisestä.

”Olemme löytäneet kaikki suuren asutuskeskuksen peruselementit”, Kiinan arkeologisen instituutin tutkija Xu Lianggao sanoo valtiollisessa China Daily -lehdessä.

”Olemme aiemmin löytäneet tältä alueelta hautoja ja suuria rakenteita, mutta nyt olemme saaneet kaupungista kokonaiskuvan”, kaivauksiin niiden alusta asti vuodesta 2022 osallistunut Lianggao toteaa.

Kiina kaivaukset

Kuvassa yksi arkeologien löytämistä suurista rakennuksista, jonka seinät on tehty puristetusta maa-aineksesta.

© Shaanxi Academy of Archaeology

Ryhmä on löytänyt haudoista lukemattomia kauniita esineitä, kuten pronssisia juoma-astioita, maalattua keramiikkaa, kullasta ja jadesta tehdyt korvakorut, taidokkaasti kaiverretun jadelinnun sekä valetun, turkoosikoristeisen pronssitähden. Yläluokan haudoista löydettiin myös pronssikoristeisten hevosvaunujen osia, ja arkeologit olettavatkin, että hautaan on alun perin laitettu kokonaiset vaunut hevosineen kaikkineen.

Tutkijoiden mukaan kaupungin haudat ”ovat kaikkein yltäkylläisimpien alueelta koskaan löydettyjen hautojen” joukossa. Kaupunki olikin todennäköisesti tärkeä valtakeskus kukoistuskaudellaan yli 3 000 vuotta sitten.

Haudoista löydettyjä esineitä

Kiina kaivaukset lintu
© Shaanxi Academy of Archaeology

Turkoosikoristeinen pronssilintu

Kiina kaivaukset korvakorut
© Shaanxi Academy of Archaeology

Kultaiset korvakorut

Kiina kaivaukset hevosvaunut
© Shaanxi Academy of Archaeology

Hevosvaunujen pronssikoristeen osa

Paikka saattoi olla erillisen valtion pääkaupunki

Shaanxin arkeologisen akatemian tutkija Sun Zhanwei kertoo China Daily -lehdelle, että pronssikautinen kaupunki on rakennettu piséstä eli pakatusta maa-aineksesta. Rakennusaine tehtiin laittamalla kosteaa maata suuriin muotteihin, joissa maa-aines poljettiin tiiviiksi rakennusmateriaaliksi.

Rakennustekniikka oli suosittu erityisesti Aasiassa, ja myös Kiinan muuri on tehty piséstä.

Henanin, Shanxin ja Shaanxin maakuntia halkovan Keltaisenjoen aluetta kutsutaan usein Kiinan sivilisaation kehdoksi. Alueelta on löydetty merkkejä maan varhaisimmista suurista asutuskeskuksista, ja arvioiden mukaan aluetta hallitsi noin tuhannen vuoden ajan 13 suurta ja pientä dynastiaa.

Tästä syystä joen ympäristöstä on tehty runsaasti arkeologisia löytöjä, mutta vastikään löydetty pronssikautinen kaupunki on silti yltäkylläisyydessään vaikuttava.

Arkeologit uskovat, että kaupunki toimi lopulta Shang-dynastiaan liitetyn itsenäisen valtion pääkaupunkina.

Kaupungissa on merkkejä paikallisesta, arkeologeille vielä tuntemattomasta uskonnosta. Tutkijat ovat löytäneet alueelta esimerkiksi kiillotetun kilpikonnankuoren, jota on kenties käytetty eri maailmoja yhdistävänä ennustamisvälineenä.

Varmaa on kuitenkin, että arkeologeilla on tulevina vuosina kädet täynnä töitä, kun he kaivavat esiin valtavasta kaupungista yhä uusia löytöjä.