Arkeologit löysivät ainutlaatuisen muinaisen tekstin

Kreikasta Peloponnesoksen niemimaalta on löydetty 13 säettä maailmankuulua antiikin aikaista Odysseia-sankarirunoelmaa.

Odysseia-eepoksen 14. laulussa Odysseus tapaa kerjäläiseksi pukeutuneena vanhan orjansa.

© Imageselect

Arkeologit ovat löytäneet antiikin aikaisesta Olympian kaupungista vanhimman tunnetun kirjoituksen, joka voidaan liittää maailmankuuluun kreikkalaiseen runoilijaan Homerokseen.

Asiasta kertoivat Kreikan kulttuuriministeriö julkaisemassaan lehdistötiedotteessa sekä useat kansainväliset mediat, kuten BBC.

Arkeologit ovat tehneet kolme vuotta kaivauksia Peloponnesoksen niemimaalla Kreikassa sijaitsevassa antiikin aikaisessa Olympiassa, ja he löysivät sieltä muun muassa vanhoja savitauluja, joilla on kirjoitusta. Tauluja ei ole vielä ajoitettu lopullisesti, mutta ilmeisesti ne ovat peräisin 200-luvulta.

Kyseessä on Odysseian 14. laulu

Tekstissä on 13 säettä kuuluisan Odysseia-sankarirunoelman 14. laulusta. Siinä runoelman päähenkilö Odysseus, jonka jumalatar Athene on muuttanut kerjäläisen hahmoon, käy vierailulla entisen uskollisen orjansa, sikopaimen Eumaioksen luona.

Eumaios ei tunnista Odysseusta mutta kutsuu tämän silti sisälle ja osoittaa olevansa edelleen uskollinen entiselle isännälleen.

Länsiversiot ovat keskiajalta

Nyt löydetyt savitaulut ovat korvaamattomia, sillä useimmat länsimaissa tunnetut Homeroksen tekstien versiot – kuten Ilias ja Odysseia – perustuvat versioihin, jotka on kirjoitettu keskiajalla muistiin jo kauan kadoksissa olleiden antiikin aikaisten tekstien pohjalta.

Odysseia-tarinan uskotaan olevan alun perin peräisin 700-luvulta eaa., ja se on kuulunut olennaisena osana Euroopan klassiseen kirjallisuuteen 1500-luvulta lähtien. Myös Egyptistä on löydetty Homeros-tekstejä, jotka ovat noin 1 800 vuotta vanhoja.