Vuosikymmeniä on uskottu, että Libanonin alueella eläneet foinikialaiset tuottivat ensimmäisenä purppuraväriä massatuotantona. Nyt kaivaukset pienellä kreikkalaisella Chrysí-nimisellä saarella ovat osoittaneet, että siellä valmistettiin purppuraa suuria määriä jo vuosisatoja ennen kuin foinikialaiset aloittivat värin tuotannon.
Noin 10 kilometriä etelään Kreetasta sijaitsevalta saarelta löytyi arkeologisissa kaivauksissa muinainen asuinpaikka ja suuri monihuoneinen rakennus, joka on ollut käytössä noin vuosina 1800–1500 eaa. Kreikan kulttuuriministerin mukaan rakennuksesta on löydetty kaivauksissa suuria määriä Hexaplex trunculus -kotilon kuoria.
Kotiloa voitiin ”lypsää”
Hexaplex trunculus -kotiloista saatiin aikoinaan erittäin kallista ja kysyttyä purppuraväriä. Kotilo erittää värin raaka-ainetta tuntiessaan itsensä uhatuksi.
Väriainetta saatiin joko ”lypsämällä” kotiloita eli tökkimällä tai pistelemällä niitä niin, että ne erittivät ainetta, tai sitten murskaamalla kotilot. Viimeksi mainittu on vaivattomampaa. Saarelta on löydetty myös kalatankkeja, joissa kotiloita on mahdollisesti pidetty.