Ministry of Culture and Sports, Greece
Chrysín kaivaukset

Arkeologit löysivät 3 800 vuotta vanhan ”väritehtaan”

Kreikkalaiselta Chrysín saarelta löytyi muinainen rakennus, jossa valmistettiin purppuraväriä lähes 4 000 vuotta sitten.

Vuosikymmeniä on uskottu, että Libanonin alueella eläneet foinikialaiset tuottivat ensimmäisenä purppuraväriä massatuotantona. Nyt kaivaukset pienellä kreikkalaisella Chrysí-nimisellä saarella ovat osoittaneet, että siellä valmistettiin purppuraa suuria määriä jo vuosisatoja ennen kuin foinikialaiset aloittivat värin tuotannon.

Noin 10 kilometriä etelään Kreetasta sijaitsevalta saarelta löytyi arkeologisissa kaivauksissa muinainen asuinpaikka ja suuri monihuoneinen rakennus, joka on ollut käytössä noin vuosina 1800–1500 eaa. Kreikan kulttuuriministerin mukaan rakennuksesta on löydetty kaivauksissa suuria määriä Hexaplex trunculus -kotilon kuoria.

Kotiloa voitiin ”lypsää”

Hexaplex trunculus -kotiloista saatiin aikoinaan erittäin kallista ja kysyttyä purppuraväriä. Kotilo erittää värin raaka-ainetta tuntiessaan itsensä uhatuksi.

Väriainetta saatiin joko ”lypsämällä” kotiloita eli tökkimällä tai pistelemällä niitä niin, että ne erittivät ainetta, tai sitten murskaamalla kotilot. Viimeksi mainittu on vaivattomampaa. Saarelta on löydetty myös kalatankkeja, joissa kotiloita on mahdollisesti pidetty.

Snegl puprpur

Purppura oli erittäin kallista, sillä yhden vaatteen värjäykseen tarvittiin jopa 10 000 kotiloa. Värin saamiseksi kotilot yleensä murskattiin. Toisin kuin monet muut aikansa värit purppura ei juurikaan haalistunut.

© Christian Hütter Imagebroker RM/Imageselect

Purppura toi vaurautta

Saaren asukkaat ovat kaikesta päätellen ansainneet värillä hyvin, sillä kaivauksissa on löydetty myös monia arvoesineitä, joita ei odottaisi löytyvän ulospäin suhteellisen vaatimattoman näköisestä rakennuksesta. Sieltä on löydetty muun muassa kultainen sormus ja rannerengas, lasi-, kulta- ja hopeahelmiä ja useita kupariastioita.