Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologit löysivät 3 800 vuotta vanhan ”väritehtaan”

Kreikkalaiselta Chrysín saarelta löytyi muinainen rakennus, jossa valmistettiin purppuraväriä lähes 4 000 vuotta sitten.

Ministry of Culture and Sports, Greece

Vuosikymmeniä on uskottu, että Libanonin alueella eläneet foinikialaiset tuottivat ensimmäisenä purppuraväriä massatuotantona. Nyt kaivaukset pienellä kreikkalaisella Chrysí-nimisellä saarella ovat osoittaneet, että siellä valmistettiin purppuraa suuria määriä jo vuosisatoja ennen kuin foinikialaiset aloittivat värin tuotannon.

Noin 10 kilometriä etelään Kreetasta sijaitsevalta saarelta löytyi arkeologisissa kaivauksissa muinainen asuinpaikka ja suuri monihuoneinen rakennus, joka on ollut käytössä noin vuosina 1800–1500 eaa. Kreikan kulttuuriministerin mukaan rakennuksesta on löydetty kaivauksissa suuria määriä Hexaplex trunculus -kotilon kuoria.

Kotiloa voitiin ”lypsää”

Hexaplex trunculus -kotiloista saatiin aikoinaan erittäin kallista ja kysyttyä purppuraväriä. Kotilo erittää värin raaka-ainetta tuntiessaan itsensä uhatuksi.

Väriainetta saatiin joko ”lypsämällä” kotiloita eli tökkimällä tai pistelemällä niitä niin, että ne erittivät ainetta, tai sitten murskaamalla kotilot. Viimeksi mainittu on vaivattomampaa. Saarelta on löydetty myös kalatankkeja, joissa kotiloita on mahdollisesti pidetty.

Purppura oli erittäin kallista, sillä yhden vaatteen värjäykseen tarvittiin jopa 10 000 kotiloa. Värin saamiseksi kotilot yleensä murskattiin. Toisin kuin monet muut aikansa värit purppura ei juurikaan haalistunut.

© Christian Hütter Imagebroker RM/Imageselect

Purppura toi vaurautta

Saaren asukkaat ovat kaikesta päätellen ansainneet värillä hyvin, sillä kaivauksissa on löydetty myös monia arvoesineitä, joita ei odottaisi löytyvän ulospäin suhteellisen vaatimattoman näköisestä rakennuksesta. Sieltä on löydetty muun muassa kultainen sormus ja rannerengas, lasi-, kulta- ja hopeahelmiä ja useita kupariastioita.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota