Arkeologit kaivoivat esiin tallin Pompejissa

Juomakaukalo, valjaat ja hevonen ovat uusimpia löytöjä muinaisesta Pompejin kaupungista Italiasta.

Arkeologit valoivat kipsiä tuhkan sisälle muodostuneeseen onkaloon, jossa on maannut hevonen.

Pompejilaisen hevosen säkäkorkeus oli vain noin puolitoista metriä, eli se oli melko pienikokoinen moniin nykyhevosiin verrattuna.

Hevonen asui tallissa kaupungin eteläpuolella, ja kun läheinen Vesuvius-tulivuori purkautui, se ilmeisesti käänsi korvansa ääntä kohti.

Muuta se ei ehtinytkään, sillä pian valtava tuhkavyöry peitti alleen kaupungin ja sen 15 000 asukasta.

Lue koko tarina Pompejin tuhosta

Ensimmäinen löydetty hevonen

Arkeologit tekevät nyt kaivauksia vastalöydetyssä tallissa vuonna 79 tulivuorenpurkauksessa tuhoutuneessa kaupungissa, kertoo LiveScience.

Hevosen maalliset jäännökset ovat jo kauan sitten kadonneet, mutta sen ruumiin paksuun tuhkaan muodostama onkalo oli niin hyvin säilynyt, että arkeologit saattoivat tehdä siitä kipsivaloksen.

Valoksen mittasuhteista arkeologit päättelivät, että kyseessä oli hevonen eikä esimerkiksi muuli tai aasi, joiden jäännöksiä kaupungista on myös löydetty.

Löytöä pidetään merkittävänä, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun Pompejista on löydetty kokonainen hevonen.

Hevonen oli kaatunut kyljelleen

Yksityiskohtainen kipsivalos paljastaa myös, että hevonen käänsi korviaan kohti ääntä juuri ennen kuin se kaatui vasemmalle kyljelleen.

Hevosen lisäksi arkeologit ovat löytäneet paikalta myös suuren juomakaukalon jäännöksiä sekä merkkejä toisesta hevosesta.

Arkeologiset kaivaukset aloitettiin Pompejissa 1700-luvulla, ja nykyään noin 40 arkeologia työskentelee siellä uusien kaivauksien parissa. He käyttävät nykyaikaisia menetelmiä, kuten drooneja, kuvantamislaitteita ja tutkia, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti.