Arkeologit kaivoivat esiin juutalaisen hautausmaan Italiassa

600 vuotta vanhalla hautausmaalla on 400 koskematonta hautaa, joihin on haudattu juutalaisia lapsia, naisia ja miehiä. Tutkijat toivovat saavansa haudoista lisää tietoa Italian juutalaisten elämästä keskiajalla.

Hautausmaalla on noin 400 koskematonta hautaa.

© Archivio SABAP-BO, 2017 – Cooperativa archeologia

Arkeologit ovat kaivaneet esiin juutalaisen keskiaikaisen hautausmaan jäännökset Pohjois-Italiassa Bolognan kaupungissa.

Hautausmaalla alettiin tehdä arkeologisia kaivauksia noin viisi vuotta sitten, kun se löydettiin asuintalon rakennustöiden yhteydessä, mutta tähänastisten tutkimusten tulokset julkaistiin vasta nyt.

Nunnat tuhosivat hautoja

Hautausmaalla on noin 400 hyvin säilynyttä hautaa, joissa oli muun muassa hopea- ja kultaesineitä, sekä 150 hautaa, joita on turmeltu tarkoituksella.

Kirjallisten lähteiden mukaan hautausmaa otettiin käyttöön 1300-luvun lopulla, kun Da Oriveto -niminen juutalaisperhe osti alueen ja lahjoitti sen Bolognan juutalaisyhteisölle, joka teki siitä hautausmaan.

Juutalaisten hautaukset alueella päättyivät kuitenkin vuonna 1569, kun paavi Pius V antoi alueen läheiselle nunnaluostarille.

Nunnat saivat luvan tehdä paikalle, mitä halusivat, minkä seurauksena muun muassa 150 hautaa turmeltiin ja lähes kaikki hautakivet tuhottiin tai myytiin.

Paavi lahjoitti alueen nunnille samoihin aikoihin, kun juutalaiset ajettiin pois Bolognasta.

Haudoista löydettiin muun muassa kultasormuksia.

© Archivio SABAP-BO, 2017 – Roberto Macrì

Vainajat haudataan uudelleen

Haudoista löydetyt vainajat ja esineet tutkitaan, ja tutkimusten toivotaan antavan lisätietoa tuon ajan Italian juutalaisten elinolosuhteista.

Tutkimusten jälkeen vainajat palautetaan Bolognan juutalaisyhteisölle, jotta ne voidaan haudata uudelleen arvokkaasti.