Stanisław Staszic Muzeum Hrubieszów
Vandaalit aarre Puola

Arkeologit innoissaan vandaalien aarteesta

Arkeologit ovat löytäneet Puolasta 5,5 kiloa hopeakolikoita, jotka ovat ilmeisesti jääneet barbaareilta 100-luvun lopulla.

Paikallinen viljelijä törmäsi kynnöspellolla Lublinissa Itä-Puolassa arvokkaaseen hopea-aarteeseen.

Paikalle kutsutut arkeologit kaivoivat pellolta yhteensä 1 753 roomalaista hopeakolikkoa.

Asiantuntijoiden mukaan kyse on yhdestä suurimmasta Puolasta koskaan löydetystä roomalaisajan aarteesta.

”Tästä aarteesta tulee Puolan arkeologian kruunu”, riemuitsi Andrzej Kokowski Lublinin arkeologian laitokselta tiedotusvälineiden mukaan.

Vandaalien kätkemä

Peltotyöt olivat levittäneet kolikot laajalle alueelle, mutta ne oli aikoinaan haudattu maahan mahdollisesti puisessa lippaassa.

Nuorin rahoista on 100-luvun jälkipuoliskolta. Noihin aikoihin alueella asui germaanisiin heimoihin kuuluvia vandaaleja.

Skandinaviasta saapui kuitenkin toinen germaaniheimo, Etelä-Eurooppaan matkalla olevia gootteja, ja vandaalit joutuivat taipumaan vahvemman edessä.

Vandaalit aarre Puola

Vandaalit saivat maineen barbaareina, jotka ryöstivät ja tuhosivat kaiken tieltään. Heilläkin oli kuitenkin vaarallisia vihollisia.

© Lanmas/Imageselect

Mahdollisesti ryöstösaalis

Lukuisat soturien haudat tuolta ajalta osoittavat kuitenkin, että vandaalit taistelivat rajusti vastaan.

Puolalaisarkeologit uskovat, että hopea-aarre on pakenevien vandaalien kätkemä. Epäilemättä vandaalit toivoivat voivansa jonakin päivänä palata hakemaan aarteensa. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

Ei tiedetä, miten rahat ovat päätyneet vandaalien haltuun. He ovat ehkä ryöstäneet ne roomalaisilta tai saaneet ne kaupankäynnin yhteydessä.