Arkeologiset löydöt viivästyttävät metronrakennustöitä

Metronrakentajat ja arkeologit voivat käydä toistensa hermoille maailman suurkaupungeissa uusia metrolinjoja kaivettaessa. Roomassa metronrakentajilta vaaditaan erityistä kärsivällisyyttä, sillä arkeologiset löydöt viivästyttävät koko ajan rakennustöitä.

© Shutterstock & Istanbul University Yenikapi Shipwrecks Project

Viime viikolla italialaisarkeologit löysivät 1 800 vuotta vanhan palaneen talon rauniot Roomasta maan alta.

Löytö tehtiin Rooman metron laajennustöiden yhteydessä. Arkeologit olivat löydöstä innoissaan, aivan kuten he viime vuonna olivat haltioissaan, kun metrotyömaalta esiin putkahti vanha kasarmi.

Sen sijaan metronrakentajissa löydöt eivät herätä samanlaista riemua, sillä ne tietävät vain töiden viivästymistä – jälleen kerran.

Rooma

Rooman uuden, kolmannen metrolinjan rakentaminen aloitettiin vuonna 2006. Sen tarkoitus on helpottaa kaupungin yli 2,5 miljoonan asukkaan eämää ja liikkumista.

Joka kerta, kun arkeologit tekevät historiallisen löydön, työt keskeytyvät, kunnes löytöpaikka on tutkittu tarkemmin. Vuodesta 2006 roomalaiset ovat saaneet nähdä eri puolilla kaupunkia kylttejä, joissa lukee ”Metro C-Archeological Investigation”.

Istanbul

Turkin suurimmassa kaupungissa, joka aiemmin tunnettiin nimellä Konstantinopoli, piilee maan alla monta kulttuurikerrosta.

Uusi metrolinja pitää siksi rakentaa 30 metrin syvyyteen, jotta se kulkee historiallisia raunioita sisältävien kerrosten alla.

Kuilut ja hissit metroon on kuitenkin rakennettava arkeologisesti arvokkaiden kerrosten läpi, minkä vuoksi metrolinjan rakennustyömailla on tähän mennessä aloitettu neljät arkeologiset tutkimukset.

Yksi arkeologien löytämistä laivanhylyistä Bysantin valtakunnasta (1000-1200-luku). Löydöt ovat viivästyttäneet metronrakennustöitä useita vuosia.

© Istanbul University Yenikapi Shipwrecks Project

Ateena

Metronrakennustyöt ovat olleet käynnissä Ateenassa 1990-luvulta asti. Heti metrohankkeen alussa arkeologit ilmaisivat huolensa siitä, että rakennustöissä tuhotaan historiallisesti merkittäviä kohteita.

Niinpä arkeologit lähetetään tutkimaan alueet ennalta. He ovat kuusi vuotta tehneet yhteistyötä metronrakentajien kanssa arkeologisten löytöjen suojelemiseksi ja säilyttämiseksi.

Arkeologit ovat löytäneet 70 000 m2:n alalta 30 000 esinettä, ja löydöille on perustettu oma museo.

Köln

Saksan neljänneksi suurimmassa kaupungissa metronrakentajat uskoivat, että neljän kilometrin pituisen tunnelin kaivu sujuisi melko vaivattomasti.

Työstä kehkeytyi kuitenkin kaupungin kaikkien aikojen suurin, kuusi vuotta (2004–2010) kestänyt arkeologinen projekti, kun maasta alkoi löytyä roppakaupalla jäännöksiä kaupungin roomalaiselta ajalta.

Tutkimukset määrittivät rakennustöiden edistymisvauhdin, ja yli sata tutkijaa ja insinööriä teki yhteistyötä pelastaakseen mahdollisimman monta arkeologista aarretta.