Martha Lopez/EPA/Ritzau Scanpix
Kabah

Arkeologit löysivät valtavan mayojen palatsin Meksikosta

Mayatemppeli lojui vuosisatoja piilossa ja unohdettuna Jukatanin niemimaan sankan viidakon alla, mutta uuden rautatien rakentaminen johdatti arkeologit ylellisen rakennuksen jäljille.

Meksikolaiset arkeologit ovat löytäneet Jukatanin niemimaalta mayakulttuurin kookkaan palatsin rauniot.

Löytö tehtiin arkeologisella kaivausalueella, jossa tutkijat kartoittivat kahta Kabahin raunioituneesta kaupungista hiljattain löydettyä asuinaluetta.

Arkeologit havaitsivat myös neliönmuotoisen rakennuksen, joka on sittemmin paljastunut noin 1 500 vuotta sitten rakennetuksi ylenpalttiseksi palatsiksi.

Kaivauksista vastaavan Meksikon kansallisen antropologian ja historian instituutin (INAH) mukaan palatsi on 26 metriä pitkä, ja sitä ympäröivät pylväsrivit.

Lisäksi rakennusta "koristavat sen pintaan kaiverretut höyhen-, helmi- ja lintuaiheet", [INAH kertoi lehdistötiedotteessa] (https://www.inah.gob.mx/boletines/arqueologos-del-inah-descubren-dos-conjuntos-habitacionales-en-la-zona-arqueologica-de-kabah).

Äskettäin löydetty palatsi on identtinen Guatemalassa sijaitsevasta Tikalin mayakaupungista löydettyjen palatsien kanssa. INAHin tutkijat uskovatkin, että Tikalin asukkaat matkustivat noin 500 kilometrin päähän perustamaan Kabahin viidennessä vuosisadalla.

Teoriaa tukevat tuhannet keramiikanpalaset, joita arkeologit ovat kaivaneet esiin temppelin ympärillä olevista raunioista. Tutkijoiden mukaan osa sirpaleista on myös identtisiä Peténistä peräisin olevan keramiikan kanssa.

Kabah

Äskettäin löydetty palatsi on ollut viime aikoihin asti sankan viidakon peitossa.

© Martha Lopez/EPA/Ritzau Scanpix

Kaupungin annettiin rappeutua

Kabahista tähän mennessä tehdyt löydöt viittaavat siihen, että kaupunki eli kukoistuskauttaan vuosien 750 ja 900 jKr. välillä, jolloin myös mayakulttuuri oli mahtavimmillaan.

Monien muiden mayakaupunkien tapaan Kabahin eliitti muutti pois kaupungista, ja se ajautui vääjäämättä rappioon, joka merkitsi mayojen valta-aseman loppua Keski-Amerikassa.

Kabahin uudet rauniot löydettiin Jukatanin niemimaan viidakoissa kulkevaa Tren Maya (Mayajuna) -rautatielinjaa rakentaessa. Rautatielinjan ansiosta nykyisin on helppo päästä moniin kauniisiin mayakaupunkeihin, joita alueella on kaivettu esiin.

Rakentamisen jälkeen arkeologit ovat tutkineet rautatien läheisyydessä sijaitsevia alueita, ja se on johtanut valtavaan määrään löytöjä. Tähän mennessä arkeologit ovat löytäneet 55 132 talon jäänteet ja 1 249 777 palasta keramiikkaa.