Qalatga Darband sijaitsee kolmionmuotoisella alueella sillan takana oikealla.

© The British Museum

Aleksanteri Suuren perustama kaupunki tutkitaan viimein

Arkeologit eivät päässeet vuosikymmeniin tutkimaan antiikin aikaista Qalatga Darbandin kaupunkia Irakissa levottomuuksien ja poliittisen tilanteen vuoksi. Nyt siellä on kuitenkin aloitettu kaivaukset.

perjantai 6. lokakuuta 2017 teksti Nanna Apergis

Aleksanteri Suuri sinetöi maineensa ja voittonsa Persiasta Gaugamelan taistelussa, jossa hän löi Persian kuninkaan Dareios III:n.

Ennen ratkaisevaa taistelua Aleksanteri oli edennyt taistelu taistelulta ja perustanut edetessään kaupunkeja valloittamilleen alueille.

Yksi näistä kaupungeista oli Qalatga Darband, joka sijaitsee nykyisen Irakin pohjoisosassa.

Poliittiset levottomuudet estivät pitkään arkeologeja tutkimasta kaupunkia, mutta nyt, viisi vuosikymmentä kaupungin löytymisen jälkeen, siellä on viimein päästy aloittamaan arkeologiset kaivaukset.

Ketä historian henkilöä muistutat?

Vastaa 41:een itseäsi koskevaan kysymykseen ja selvitä HISTORIAN persoonallisuustestillä, ketä historian tunnetuimmista henkilöistä muistutat eniten. 

Vilkas kaupunki

Arkeologit ovat löytäneet alueelta muun muassa keramiikkaa, temppelin jäännöksiä ja viinipuristamon.

”Kaupunki sijaitsi Irakin ja Iranin välisen vilkkaan tien varrella, ja se on varmasti kuhissut elämää. Voi hyvin kuvitella, miten sen asukkaat ovat myyneet viiniä ohi kulkeville sotilaille”, kertoi British Museumin arkeologi John MacGinnis The Times-lehdelle.

Muun muassa paikalta löytyneen keramiikan perusteella arkeologit uskovat, että Aleksanteri Suuri perusti Qalatga Darbandin vuonna 331 eaa.

Sodat estivät tutkimukset

Merkkejä kaupungin olemassaolosta löytyi jo 1960-luvulla, kun yhdysvaltalainen vakoilusatelliitti kuvasi muinaisen kaupungin jäänteitä Zagrosvuorilla.

Satelliitin keräämät tiedot olivat kuitenkin salaisia, ja British Museum sai tietää kaupungista vasta vuonna 1996, kun tiedot julkistettiin.

Sodat ja levottomuudet estivät kuitenkin kaupungin arkeologiset tutkimukset.

Tilanne alueella on nyt vakaantunut, ja British Museumin arkeologit ovat alkaneet tehdä siellä kaivauksia.

Kaivaukset jatkuvat näillä näkymin vuoteen 2020. 

Ehkä sinua kiinnostaa...