Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologit ovat kaivaneet paikalla jo vuosia ja tutkineet löytöjä monilla huipputeknisillä laitteilla.

Kulttuuri - Arkeologia

Aldi-marketin takaa löytyi ”Britannian Tutankhamen”

Pienessä maakummussa Aldi-supermarketin takana piili 1 400 vuotta vanha hautakammio ylenpalttisine esineineen. Arkeologit riemuitsevat löydöstä.

Brittiläiset arkeologit julkaisivat haltioissaan uutisen Englannin ehkä vaikuttavimmasta hautalöydöstä. Kammio on ajoitettu ajalle 575–605, ja se sisälsi paljon muualta maailmasta tuotuja esineitä.

Hautalahjoja eri puolilta maailmaa

Hauta löytyi vuonna 2003, mutta pieni kumpu Aldi-marketin takana olevalla nurmikaistaleella Prittlewellissä Essexin kreivikunnassa ei aluksi lupaillut liikoja. Lontoon arkeologisen museon (MOLA) tutkijat alkoivat kuitenkin tutkia sitä, ja vähitellen alkoi näyttää siltä, että he olivat avanneet anglosaksisen prinssin haudan.

Hautakammio oli vuosisatojen aikana romahtanut, ja suurin osa sen orgaanisista materiaaleista oli tuhoutunut. Paljon hautaesineitä oli kuitenkin säilynyt: huolellisesti aseteltuja kultakolikoita, lasiesineitä ja ilmeisesti Syyriasta tuotu juomakannu.

Lisäksi löytyi jäännökset lyyrasta, joka oli koristeltu almandiini-kivellä. Kivi on todennäköisesti peräisin Intiasta tai Sri Lankasta.

”Tämä on meidän vastineemme Tutankhamenin haudalle”, totesi MOLA:n tutkimusjohtaja Sophie Jackson.

Prinssi oli kristitty anglosaksi

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, kenen hauta on. Paras veikkaus on prinssi Saexa, joka oli Essexiä vuosina 604–616 hallinneen Saebertin veli.

Saebert tunnetaan ensimmäisenä itäenglantilaisena kuninkaana, joka kääntyi kristinuskoon, ja hautalahjoissa näkyy myös kristillisiä vaikutteita: kaksi pientä kultaista ristiä ovat ilmeisesti olleet vainajan silmien päällä.

Hauta on siten varhaisin esimerkki kuninkaallisesta kristillisestä hautauksesta Englannissa.

Kuningas Ethelbert salli lähetyssaarnaaja Augustinuksen rakentaa suuren kirkon Canterburyyn.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota