Arkeologit ovat kaivaneet paikalla jo vuosia ja tutkineet löytöjä monilla huipputeknisillä laitteilla.

Aldi-marketin takaa löytyi ”Britannian Tutankhamen”

Pienessä maakummussa Aldi-supermarketin takana piili 1 400 vuotta vanha hautakammio ylenpalttisine esineineen. Arkeologit riemuitsevat löydöstä.

keskiviikko 15. toukokuuta 2019 teksti Bue Kindtler-Nielsen

Brittiläiset arkeologit julkaisivat haltioissaan uutisen Englannin ehkä vaikuttavimmasta hautalöydöstä. Kammio on ajoitettu ajalle 575–605, ja se sisälsi paljon muualta maailmasta tuotuja esineitä.

Hautalahjoja eri puolilta maailmaa

Hauta löytyi vuonna 2003, mutta pieni kumpu Aldi-marketin takana olevalla nurmikaistaleella Prittlewellissä Essexin kreivikunnassa ei aluksi lupaillut liikoja. Lontoon arkeologisen museon (MOLA) tutkijat alkoivat kuitenkin tutkia sitä, ja vähitellen alkoi näyttää siltä, että he olivat avanneet anglosaksisen prinssin haudan. 

Hautakammio oli vuosisatojen aikana romahtanut, ja suurin osa sen orgaanisista materiaaleista oli tuhoutunut. Paljon hautaesineitä oli kuitenkin säilynyt: huolellisesti aseteltuja kultakolikoita, lasiesineitä ja ilmeisesti Syyriasta tuotu juomakannu. 

Lisäksi löytyi jäännökset lyyrasta, joka oli koristeltu almandiini-kivellä. Kivi on todennäköisesti peräisin Intiasta tai Sri Lankasta.

”Tämä on meidän vastineemme Tutankhamenin haudalle”, totesi MOLA:n tutkimusjohtaja Sophie Jackson.

Lue lisää haudan löydöistä merkityistä kohdista:

Prinssi oli kristitty anglosaksi

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, kenen hauta on. Paras veikkaus on prinssi Saexa, joka oli Essexiä vuosina 604–616 hallinneen Saebertin veli.

Saebert tunnetaan ensimmäisenä itäenglantilaisena kuninkaana, joka kääntyi kristinuskoon, ja hautalahjoissa näkyy myös kristillisiä vaikutteita: kaksi pientä kultaista ristiä ovat ilmeisesti olleet vainajan silmien päällä.

Hauta on siten varhaisin esimerkki kuninkaallisesta kristillisestä hautauksesta Englannissa.

Kuningas Ethelbert salli lähetyssaarnaaja Augustinuksen rakentaa suuren kirkon Canterburyyn. 

Kristinuskon leviäminen Englantiin

  • Kristinusko tuli Britteinsaarille roomalaisajalla 300-luvulla. Uskonto eli rinta rinnan kelttien uskonnon kanssa ja sai jalansijaa etenkin Irlannissa ja Walesissa.

  • Kun roomalaiset lähtivät Englannista 400-luvulla, maan valloittivat anglosaksit, jotka harjoittivat omaa uskontoaan ja painoivat kristinuskon taka-alalle.

  • Kristinusko alkoi jälleen vahvistua, kun Kentin kuningas Ethelbert avioitui frankkikuninkaan tyttären, kristityn Berthan kanssa. Ethelbert kääntyi kristinuskoon vuonna 597 ja antoi lähetyssaarnaaja Augustinuksen tehdä lähetystyötä Kentissä. Pian kristinusko levisi muihinkin englantilaisiin kuningaskuntiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...