Nicolas Weydert, Inrap
Äidin ja pojan luurangot haudassa käsi kädessä.

Äiti ja lapsi löydettiin haudattuna käsi kädessä

Arkeologit kohtasivat poikkeuksellisen näyn vastikään löydetyllä keskiaikaisella hautausmaalla: kolme äitiä oli haudattu lastensa kanssa. Yhdessä haudoista äiti piti yhä kiinni lapsensa kädestä.

Ranskan kansallisen arkeologisen tutkimusinstituutin arkeologit ovat tutkineet Marseillessa uuden koulun rakennustöissä löytynyttä, tähän asti tuntematonta keskiaikaista hautausmaata.

Hautausmaalla on kolme kaksoishautaa, joihin on haudattu yhdessä aikuinen nainen ja nuori lapsi, oletettavasti äiti ja hänen jälkeläisensä.

Arkeologien mukaan lapset ja aikuiset on haudattu samalla aikakaudella, ja heidät on laskettu haudan lepoon varsin hellästi ja huolellisesti. Yhdessä haudoista lapsi ja äiti pitävät jopa toisiaan kädestä.

Hautausmaalta löytyi useita lasten hautoja

Hautausmaa on ollut käytössä 600–900-luvuilla, mutta kaikki kaksoishaudat ovat peräisin 600- ja 700-lukujen väliseltä ajalta.

Niihin haudatut ihmiset ovat luultavasti edustaneet aikansa keskiluokkaa. Heidät on haudattu käärinliinoissa yksinkertaisten kupari-, pronssi- ja rautakorujen kanssa Ranskan merovingiajalle (noin 550–751) tyypilliseen tapaan.

Arkeologi tutkii lapsen hautaa Ranskassa.

Ranskalainen arkeologi tutkii yhtä monista alueelta löytyneistä lasten haudoista.

© Nicolas Weydert, Inrap

Arkeologit ovat löytäneet alueelta yhteensä 95 hautaa, joista moniin on haudattu lapsi.

Useimmat haudoista olivat melko koruttomia maahan kaivettuja, kivillä päällystettyjä kuoppia, jotka oli peitetty lankuilla. Lankkuja ei enää ole, mutta monista haudoista on löydetty niihin viittaavia puun palasia.

Tällainen hautaustapa on mahdollistanut haudan avaamisen myöhemmin, jolloin sinne on voitu laskea lisää ruumiita. Vaikka hautoihin on näin voinut päästä melko helposti käsiksi, niissä ei näy merkkejä ryöstelystä.

Alue on ilmeisesti alunperin ollut hautakumpu, jolloin haudat ovat olleet näkyvämmin esillä yhteisön asukkaille. Arkeologit ovat panneet myös merkille, että ruumiit on aseteltu hautoihin tarkasti ja huolella, mikä viittaa siihen, että paikallinen yhteisö on välittänyt ja pitänyt huolta myös vainajistaan.

Äitien ja isompien lasten yhteishaudat ovat harvinaisia

Äitien ja pikkulasten kaksoishautoja on esiintynyt tiettävästi jo kivikaudella. Esimerkiksi Tanskasta ja Hollannista on löydetty noin vuodelta 4000 eaa. peräisin olevia hautoja, joihin on haudattu äiti yhdessä vauvansa kanssa – molemmat ovat oletettavasti menehtyneet synnytyksessä. Äitien ja vanhempien lasten yhteiset haudat ovat kuitenkin huomattavasti harvinaisempia.

Arkeologit eivät ole saaneet vielä selville kaksoishautojen vainajien kuolinsyitä. Äiti ja lapsi ovat saattaneet kuolla samaan aikaan esimerkiksi johonkin sairauteen, mutta on myös hyvin mahdollista, että jompikumpi on kuollut aiemmin, ja toisen kuoltua myöhemmin hauta on jälleen avattu, jotta äiti ja lapsi ovat voineet olla yhdessä kuoleman jälkeenkin – jopa käsi kädessä.

Äidin ja pojan luurangot haudassa käsi kädessä.

Ranskassa tehty uusi löytö on harvinainen, sillä äitejä ei ole yleensä haudattu yhdessä vanhempien lastensa kanssa.

© Nicolas Weydert, Inrap