Kun Puolan tiedeakatemian arkeologian ja etnologian instituutin tutkija Lukasz Miechowicz tutkimusryhmineen tutki alueen, he tekivät vielä uuden löydön.
”Yhtäkkiä löysimme kymmenen metrin päästä ensimmäisestä patsaasta vielä toisenkin, joka oli ällistyttävän hyvin säilynyt”, Miechowicz kertoo.
Kartano, jonka mailta esineet löytyivät, oli ollut toiseen maailmansotaan asti vauraan Kleniewskin perheen omistuksessa, ja arkeologi päätteli esineiden olevan osa perheelle kuulunutta muinaisesineiden kokoelmaa.
Perhe toi aarteita Egyptistä
Maria Kleniewska oli matkaillut Egyptissä vuonna 1904 neljän tyttärensä kanssa, ja hän oli oletettavasti tuonut Osiriksen patsaan tuolloin mukanaan Puolaan.
Monien muiden puolalaisten tavoin myös Kleniewskit joutuivat kuitenkin vuonna 1942 pakenemaan saksalaisten miehittäjien tieltä. Natsit käyttivät sittemmin perheen kartanoa haavoittuneiden SS-sotilaiden toipilassairaalana.
Sodan jälkeen kartano joutui ryöstelijöiden kynsiin, ja asiantuntijat uskoivat perheen arvokkaan kokoelman kadonneen lopullisesti.
Uudet löydöt viittaavat kuitenkin siihen, että perhe ehti ennen pakoaan kätkeä maahan esineistä arvokkaimpia, kuten Osiriksen ja Bacchuksen patsaat.
”Se, että olemme nyt löytäneet jälkiä tästä vuosia sitten kadonneesta arvokkaasta kokoelmasta on merkittävää niin tieteen, kulttuuriperinnön kuin matkailunkin kannalta”, Miechowicz kertoo.
Osiriksen ja Bacchuksen patsaat pannaan jatkossa näytteille Lublinissa sijaitsevaan kansallismuseoon.