Matizz2 & L. Miechowicz
Kluczkowice, Osiris, Maria Kleniewska.

Aarteenetsijä löysi entisestä SS-sairaalasta egyptiläisen patsaan

Vuonna 1942 puolalainen maanomistajaperhe joutui pakenemaan Hitlerin SS-joukkojen tieltä. He jättivät taakseen arvokkaan muinaisesineiden kokoelman, jonka tutkijat olettivat kadonneen sodan kuohuissa. Nyt perheen mailta on kuitenkin tehty huikea löytö.

Puola tuskin on ensimmäinen paikka, josta arkeologit lähtisivät etsimään muinaisia egyptiläisiä patsaita. Paikallinen aarteenetsijä Krzysztof Kozłowski teki kuitenkin toukokuussa 2022 metallinpaljastimellaan elämänsä löydön erään kartanon mailla Kluczkowicen kylässä noin 30 kilometriä Lublinista länteen – ja aarteen aitous on nyt vihdoin saatu vahvistettua.

Kozłowski löysi nimittäin maasta 3 000 vuotta vanhan egyptiläistä jumalatarta Osirista kuvaavan pronssipatsaan. Alueelta löytyi lisäksi roomalaisen viinin jumalan Bacchuksen pronssipatsas, joka on peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta.

Kun Puolan tiedeakatemian arkeologian ja etnologian instituutin tutkija Lukasz Miechowicz tutkimusryhmineen tutki alueen, he tekivät vielä uuden löydön.

”Yhtäkkiä löysimme kymmenen metrin päästä ensimmäisestä patsaasta vielä toisenkin, joka oli ällistyttävän hyvin säilynyt”, Miechowicz kertoo.

Kartano, jonka mailta esineet löytyivät, oli ollut toiseen maailmansotaan asti vauraan Kleniewskin perheen omistuksessa, ja arkeologi päätteli esineiden olevan osa perheelle kuulunutta muinaisesineiden kokoelmaa.

Kluczkowice, Osiris, muinainen Egypti.

Osiris-jumala hallitsi egyptiläisen mytologian mukaan kuoleman valtakuntaa.

© Dr. Łukasz Miechowicz

Perhe toi aarteita Egyptistä

Maria Kleniewska oli matkaillut Egyptissä vuonna 1904 neljän tyttärensä kanssa, ja hän oli oletettavasti tuonut Osiriksen patsaan tuolloin mukanaan Puolaan.

Monien muiden puolalaisten tavoin myös Kleniewskit joutuivat kuitenkin vuonna 1942 pakenemaan saksalaisten miehittäjien tieltä. Natsit käyttivät sittemmin perheen kartanoa haavoittuneiden SS-sotilaiden toipilassairaalana.

Sodan jälkeen kartano joutui ryöstelijöiden kynsiin, ja asiantuntijat uskoivat perheen arvokkaan kokoelman kadonneen lopullisesti.

Uudet löydöt viittaavat kuitenkin siihen, että perhe ehti ennen pakoaan kätkeä maahan esineistä arvokkaimpia, kuten Osiriksen ja Bacchuksen patsaat.

”Se, että olemme nyt löytäneet jälkiä tästä vuosia sitten kadonneesta arvokkaasta kokoelmasta on merkittävää niin tieteen, kulttuuriperinnön kuin matkailunkin kannalta”, Miechowicz kertoo.

Osiriksen ja Bacchuksen patsaat pannaan jatkossa näytteille Lublinissa sijaitsevaan kansallismuseoon.

Bacchus, patsas, Puola.

Roomalaisen viinin jumalan Bacchuksen rintakuvan arvellaan olleen osa roomalaisen kolmijalkaisen jalustan koristelua.

© Dr. Łukasz Miechowicz