8-vuotias tyttö löysi Ruotsissa järvestä muinaisen miekan

8-vuotias ruotsalaistyttö löysi järvestä 1 500 vuotta vanhan miekan. Tarinassa on niin paljon aineksia kuningas Arthurin legendasta, että tyttö on jo julistettu ”Ruotsin kuningattareksi”.

Saga Vanecekin löytö on herättänyt suurta ihastusta, mutta vaikka hänestä on kiva oppia vanhoista asioista, hän haluaa mieluummin lääkäriksi kuin arkeologiksi.

© Anne Rosén, Jönköpings Läns Museum & Peter Magnusson, Värnamo.Nu

8-vuotias ruotsalais-yhdysvaltalainen Saga Vanecek löysi sattumalta rautakautisen miekan Vidöstern-järvestä Smålandissa.

”Olin järvessä ja heittelin kiviä, kun käsiini osui järven pohjassa jonkinlainen keppi”, Saga kertoi The Local -julkaisulle.

Pian Saga tajusi löytäneensä miekan, jolloin hän ”nosti sen päänsä päälle ja huusi kuin Peppi Pitkätossu”, kuten tytön isä Andy Vanecek kuvaili.

Arkeologit olivat hämmästyksissään

Perhe otti yhteyttä Jönköpingin lääninmuseoon, jonka arkeologit hämmästelivät miekan hyvää kuntoa.

Tutkimuksissa selvisi, että miekka on noin 1 500 vuotta vanha. Sen kahvassa on vielä havaittavissa puun kappaleita.

Löytö salattiin kuukausia

Saga veti miekan järvestä kesällä, jolloin kuivuus oli laskenut veden pintaa, mutta löydöstä kerrottiin julkisuuteen vasta nyt.

”Pyysimme, ettei Saga kertoisi miekasta kenellekään, sillä pelkäsimme, että paikalle ryntäisi innostunutta väkeä”, kertoi museon arkeologi Mikael Nordström.

8-vuotias säilytti salaisuuden, ja paikalla kaivauksia tehneet arkeologit löysivät sieltä vielä muun muassa rintakorun samalta aikakaudelta kuin miekka. Tutkijat arvelevat, että paikka on ehkä toiminut uhrauspaikkana satoja vuosia ennen viikinkiaikaa.