Kahdeksanvuotias Elise leikki Lounais-Norjassa sijaitsevan Osin koulun pihalla, kun hän huomasi terävän kivisen esineen pistävän esiin pihassa olevan suuren kiven alta.
Kyseessä ei ollut lelu vaan piikivestä tehty tikari, jolla on ikää noin 3 700 vuotta.
”Olin poimimassa maasta pientä lasinpalasta, kun huomasin kivisen esineen. Se oli hieno”, Elise kertoo.
Hän kiikutti löytönsä opettajalleen Karen Drangelle, joka huomasi heti, ettei kyseessä ollut mikä tahansa kivenmurikka.
Opettaja otti yhteyttä maakunnan viranomaisiin, jotka hälyttivät paikalle arkeologit tutkimaan kiinnostavaa löytöä. Perusteellisten tutkimusten jälkeen arkeologit tulivat siihen tulokseen, että kyseessä on kivikautinen piitikari noin vuodelta 1700 eaa.

Elise löysi tikarin koulun pihalla olleiden isojen kivien vierestä.
Harvinainen löytö
Piitikari on miltei 12 senttiä pitkä ja selvästi ihmiskäden tekosia. Piikiveä ei esiinny Norjassa, joten kivi tai tikari on tuotu maahan muualta. Eri alueiden piikivissä olevien erojen perusteella norjalainen arkeologi Louise Bjerre Petersen pystyi päättelemään, että tikarin piikivi on peräisin Tanskasta.
Löydön johdosta koulun pihalla aloitettiin arkeologiset kaivaukset, sillä asiantuntijat uskoivat, että paikalta voisi löytyä jäänteitä ikivanhasta asutuksesta. Valitettavasti maakunnan ja Bergenin yliopistomuseon arkeologit joutuivat kuitenkin poistumaan paikalta tyhjin käsin.
”Emme löytäneet paikalta enempää esineitä emmekä jälkiä kivikautisesta asutuksesta, mutta Elisen löytämä tikari on ainutlaatuinen löytö, joka tuo oman lisänsä Vestlandin maakunnan kivikautisen kulttuurin tutkimukseen”, kertoo Louise Bjerre Petersen lehdistötiedotteessa.

Vestlandin maakunnan ja Bergenin yliopistomuseon arkeologit etsivät paikalta lisää kivikautisia esineitä.
Piitikarit olivat arvoesineitä
Norjassa piitikarit ovat harvinaisia löytöjä. Enemmän niitä on löydetty Tanskasta, jossa piikiveä on louhittu monin paikoin jo kivikaudella. Tanskan kivikauden loppuaikaa vuosina 2400–1800 eaa. kutsutaan tikarikaudeksi, koska aikakauden piikivisiä tikareita on löydetty niin runsaasti.
Toisin kuin piikivestä valmistetuilla kirveillä ja veitsillä, tutkijat eivät usko piitikareilla olleen varsinaista käytännön tarkoitusta, vaan ne ovat osoittaneet kantajansa asemaa ja arvovaltaa. Tikareita on löydetty runsaasti, koska hienoja esineitä uhrattiin ja haudattiin jumalien suosion varmistamiseksi.
Norjalaiset arkeologit eivät kuitenkaan usko, että koulunpihalta löydettyä tikaria olisi käytetty uhrauksessa, koska siinä tapauksessa sen lähettyviltä olisi todennäköisesti löydetty myös muita esineitä. Tikari onkin voinut yksinkertaisesti pudota joltakulta alueella liikkuneelta.
Kiitoksena Elisen tarkkaavaisuudesta arkeologit järjestivät hänen luokalleen opastetun käynnin Bergenin yliopistomuseoon, ja lisäksi kahdeksanvuotias sai diplomin merkiksi panoksestaan tärkeän löydön tekemisessä.

Miltei 12 cm pitkä tikari on todennäköisesti peräisin Tanskasta.