Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ruumiin asento mahallaan ja käsi pään edessä viittaa siihen, että mies on kaatunut.

Kulttuuri - Arkeologia

500 vuotta vanhalla luurangolla oli edelleen saappaat jalassa

Lontoosta Thamesin läheltä on löytynyt erikoinen ruumis. Noin 500 vuotta vanhan luurangon kaikki pehmät kudokset ovat hävinneet, mutta sillä oli edelleen saappaat jalassa.

Arkeologit löysivät tunnelin kaivutyömaalta Lontoosta miehen luurangon, jolla oli jalassaan melko hyvin säilyneet saappaat.

Luiden tutkimuksissa selvisi, että kyseessä oli noin 30-vuotias mies, joka eli 1400-luvun lopulla. Hänen elämänsä oli ollut ilmeisen kovaa: hänellä oli monia vanhoja luunmurtumia ja hän kärsi reumasta.

Kuoli saappaat jalassa

Luuranko makasi kasvot alaspäin, mistä tutkijat päättelivät, että hän oli kaatunut Thamesin rannan mudassa eikä päässyt enää ylös.

Arkeologeja kiinnostaa etenkin miehen saappaat. Nahkaiset saappaat olivat laadukkaat, ja 1400-luvulla ne ovat olleet arvokkaat.

”On erittäin harvinaista löytää 1400-luvun saappaat – varsinkin luurangon jaloista”, sanoi Beth ­Richardson Lontoon arkeologisesta museosta National Geographicille.

Arvokkaat nahkasaappaat olivat hämmästyttävän hyvin säilyneet.

Saapasmies oli ehkä romunkerääjä

Saappaat uloittuivat reiteen asti, ja ne olisivat olleet ihanteelliset niin sanotulle mudlarkille – he olivat köyhiä ihmisiä, jotka etsivät jokeen päätyneitä arvoesineitä Thamesista laskuveden aikaan. Se, mistä köyhä romunkerääjä on saanut arvokkaat saappaat, on arvoitus.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Aseet

Onko nunchakuja käytetty sodassa?

2 minuuttia
Tekniikka

Hanki pieni ja näppärä Nordic-ilmastointilaite

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota