500 vuotta vanhalla luurangolla oli edelleen saappaat jalassa

Lontoosta Thamesin läheltä on löytynyt erikoinen ruumis. Noin 500 vuotta vanhan luurangon kaikki pehmät kudokset ovat hävinneet, mutta sillä oli edelleen saappaat jalassa.

Ruumiin asento mahallaan ja käsi pään edessä viittaa siihen, että mies on kaatunut.

Arkeologit löysivät tunnelin kaivutyömaalta Lontoosta miehen luurangon, jolla oli jalassaan melko hyvin säilyneet saappaat.

Luiden tutkimuksissa selvisi, että kyseessä oli noin 30-vuotias mies, joka eli 1400-luvun lopulla. Hänen elämänsä oli ollut ilmeisen kovaa: hänellä oli monia vanhoja luunmurtumia ja hän kärsi reumasta.

Kuoli saappaat jalassa

Luuranko makasi kasvot alaspäin, mistä tutkijat päättelivät, että hän oli kaatunut Thamesin rannan mudassa eikä päässyt enää ylös.

Arkeologeja kiinnostaa etenkin miehen saappaat. Nahkaiset saappaat olivat laadukkaat, ja 1400-luvulla ne ovat olleet arvokkaat.

”On erittäin harvinaista löytää 1400-luvun saappaat – varsinkin luurangon jaloista”, sanoi Beth ­Richardson Lontoon arkeologisesta museosta National Geographicille.

Arvokkaat nahkasaappaat olivat hämmästyttävän hyvin säilyneet.

Saapasmies oli ehkä romunkerääjä

Saappaat uloittuivat reiteen asti, ja ne olisivat olleet ihanteelliset niin sanotulle mudlarkille – he olivat köyhiä ihmisiä, jotka etsivät jokeen päätyneitä arvoesineitä Thamesista laskuveden aikaan. Se, mistä köyhä romunkerääjä on saanut arvokkaat saappaat, on arvoitus.