400 vuotta vanha laivanhylky osoittautui vuosikymmenen löydöksi

Portugalin rannikolta merenpohjasta on löydetty erittäin hyvin säilynyt kauppalaivan hylky. Sen lastina on muun muassa 400 vuotta vanhaa pippuria ja posliinia, ja löytöä pidetään yhtenä Portugalin historian tärkeimmistä.

Sukeltajat kuvaavat hylyn kaikki osat, ennen kuin hylky kaivetaan esiin ja nostetaan vedestä.

Portugalista löytyi arkeologien ja sukeltajien yhteistyönä 400 vuotta vanha kauppalaiva, joka todennäköisesti purjehti aikoinaan Euroopan ja Intian välillä.

Laiva löydettiin Cascaisin satamakaupungin edustalta, missä se lepäsi 12 metriä vedenpinnan alapuolella. Suurin osa hylystä on yhä hautautuneena hiekkaan, ja kylmässä vedessä alus on säilynyt hyvin, mikä on harvinaista, sillä Portugalin rannikon lämpimissä vesissä puu hajoaa yleensä nopeasti.

Laiva oli lastattu pippurilla ja posliinilla

"Kulttuuriperintönäkökulmasta tämä on vuosikymmenen löytö", totesi hankkeen johtaja Jorge Freire uutistoimisto Reutersille.

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että hylky on paremmassa kunnossa kuin vuonna 1994 löydetty Nossa Senhora dos Mártires. Sitä on pidetty tähän asti parhaiten säilyneenä portugalilaisen kauppalaivan hylkynä 1500–1600-luvulta.

Hylystä on löydetty jo pippureita, kiinalaisen posliinin sirpaleita ja kaurikotiloita, joita käytettiin Afrikan orjakaupassa maksuvälineenä. Rungon lisäksi merenpohjassa makaa myös yhdeksän pronssitykkiä, joiden vaakunoista päätellen alus on uponnut vuosien 1575–1625 välillä.

Tutkimukset ovat vasta alkaneet

Arkeologit eivät ole vielä pystyneet päättelemään varmasti, mistä laivasta on kyse, eikä tiedetä, mainitaanko laiva historiallisissa lähteissä. Tutkimukset kestänevät useita vuosia, ja laivan hyvin säilynyt lasti voi valaista tarkemmin Aasian ja Euroopan välistä kauppaa 1600-luvulla.