4 500 vuotta vanha hautakammio hehkuu edelleen väreissä

Arkeologit löysivät uuden, täynnä kauniita seinämaalauksia olevan hautakammion erään faraon romahduspisteessä olevan hautakompleksin kunnostustöissä.

Lähes 4 500 vuotta vanhat seinämaalaukset ovat säilyneet harvinaisen hyvässä kunnossa mutta vaativat kuitenkin pientä kunnostusta.

Sakkaran suurella hauta-alueella pohjoisessa Egyptissä tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa löytyi kauniisti koristeltu hautakammio noin 2400-luvulta eaa.

Hieroglyfien mukaan hauta on rakennettu Khuwy-nimiselle virkamiehelle, joka työskenteli farao Djedkarelle. Tämä hallitsi arviolta vuosina 2414–2375 eaa. ja oli yksi Egyptin vanhan valtakunnan (noin 2686–2181 eaa.) pisimpään hallinneita faraoita.

Löytö oli sattumaa

Arkeologien alkuperäinen tarkoitus oli restauroida ja tukea Djedkaren suurta hautakompleksia, jota oli ryöstelty ja tuhottu niin ankarasti antiikin aikaan, että jopa sen perusta oli muuttunut epävakaaksi.

He löysivät kuitenkin piilotetun sisäänkäynnin Khuwyn hautaan. Haudassa oli kaikkiaan viisi kammiota, mutta arkeologit eivät olleet niissäkään ensimmäisiä kävijöitä:

”Sisimmässä hautakammiossa on ollut suuri kalkkikivinen sarkofagi, mutta antiikin ajan haudanryöstäjät ovat hajottaneet sen kappaleiksi”, kertoi kaivausten johtaja Mohamed Megahed.

Arkeologit löysivät myös Khuwyn muumioituja jäännöksiä samasta kammiosta.

Kauniit seinät ovat jäljellä

Haudanryöstäjien tekemistä tuhoista huolimatta keskimmäisen kammion kauniisti koristellut seinät ovat säilyneet lähes vaurioitta. Niissä kuvataan esimerkiksi lihanpalasia kantavia miehiä ja uhrilehmän teurastusta.

Päätyseinällä istuu Khuwy itse suuren mm. viinillä ja ruualla katetun uhripöydän ääressä.