Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lähes 4 500 vuotta vanhat seinämaalaukset ovat säilyneet harvinaisen hyvässä kunnossa mutta vaativat kuitenkin pientä kunnostusta.

Kulttuuri - Arkeologia

4 500 vuotta vanha hautakammio hehkuu edelleen väreissä

Arkeologit löysivät uuden, täynnä kauniita seinämaalauksia olevan hautakammion erään faraon romahduspisteessä olevan hautakompleksin kunnostustöissä.

Sakkaran suurella hauta-alueella pohjoisessa Egyptissä tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa löytyi kauniisti koristeltu hautakammio noin 2400-luvulta eaa.

Hieroglyfien mukaan hauta on rakennettu Khuwy-nimiselle virkamiehelle, joka työskenteli farao Djedkarelle. Tämä hallitsi arviolta vuosina 2414–2375 eaa. ja oli yksi Egyptin vanhan valtakunnan (noin 2686–2181 eaa.) pisimpään hallinneita faraoita.

Löytö oli sattumaa

Arkeologien alkuperäinen tarkoitus oli restauroida ja tukea Djedkaren suurta hautakompleksia, jota oli ryöstelty ja tuhottu niin ankarasti antiikin aikaan, että jopa sen perusta oli muuttunut epävakaaksi.

He löysivät kuitenkin piilotetun sisäänkäynnin Khuwyn hautaan. Haudassa oli kaikkiaan viisi kammiota, mutta arkeologit eivät olleet niissäkään ensimmäisiä kävijöitä:

”Sisimmässä hautakammiossa on ollut suuri kalkkikivinen sarkofagi, mutta antiikin ajan haudanryöstäjät ovat hajottaneet sen kappaleiksi”, kertoi kaivausten johtaja Mohamed Megahed.

Arkeologit löysivät myös Khuwyn muumioituja jäännöksiä samasta kammiosta.

Kauniit seinät ovat jäljellä

Haudanryöstäjien tekemistä tuhoista huolimatta keskimmäisen kammion kauniisti koristellut seinät ovat säilyneet lähes vaurioitta. Niissä kuvataan esimerkiksi lihanpalasia kantavia miehiä ja uhrilehmän teurastusta.

Päätyseinällä istuu Khuwy itse suuren mm. viinillä ja ruualla katetun uhripöydän ääressä.

Lue myös:

Amerikan historia

Amerikasta piti tulla hurskaiden maa

6 minuuttia
Uskontojen historia

Pyhimykset olivat Jumalan apureita

12 minuuttia
Amerikan historia

Häikäilemättömät huijarit saivat suomalaiset lähtemään Yhdysvaltoihin

23 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota