John McCarthy
Melckmeytin hylky, Islanti

3D-animaatio vie Islannin vanhimmalle hylylle

Australialaiset digitaalisen arkeologian asiantuntijat ovat luoneet 360-animaation, jonka ansiosta voit sukeltaa virtuaalisesti Islannin vanhimmalle tunnetulle hylylle. Yli 350 vuotta vanhalla hylyllä on erikoinen historia.

  1. lokakuuta 1659 hollantilainen kauppalaiva Melckmeyt upposi ankarassa myrskyssä Islannin länsirannikolla kesken salaisen tehtävän.

Nyt, 360 vuotta myöhemmin, australialaiset digitaalisen arkeologian asiantuntijat ovat luoneet kaikille mahdollisuuden sukeltaa tutkijoiden mukana hylylle, joka löydettiin vuonna 1992.

360 asteen virtuaalisukellus

Australialaiset asiantuntijat ovat laatineet yhteistyössä Islannin yliopiston meriarkeologien kanssa 360 asteen virtuaalisen sukelluskokemuksen.

Näin kuka vain pääsee tutkimaan merenpohjassa lojuvia aluksen jäännöksiä – se onnistuu niin älypuhelimella kuin tavallisella tietokoneellakin.

Sukelluksen aikana käyttäjä näkee laivan jäljellä olevat osat ja saa niistä tietoa. Sukelluksen toinen osa näyttää laivan sellaisena kuin se alun perin oli.

Yritti hyötyä tanskalaisten ahdingosta

Melckmeyt oli 33 metriä pitkä hollantilainen kauppalaiva, joka purjehti vuonna 1659 Islantiin huippusalaiselle tehtävälle. Islanti kuului tuolloin Tanskalle, jolla oli monopoli saaren kauppaan.

Aiemmin samana vuonna ruotsalaiset olivat yllättäen hyökänneet Kööpenhaminaan, eivätkä tanskalaiset laivat pystyneet siksi purjehtimaan Islantiin. Hollantilaiset kauppiaat yrittivät hyödyntää tilannetta ja lähettivät pienen laivaston Tanskan lipun alla Islantiin tekemään kauppaa, ja yksi laivoista oli Melckmeyt.

Islantilaiset ottivat laivat ilahtuneena vastaan, mutta kun laivojen piti lähteä paluumatkalle, Melckmeytin kapteeni odotti hieman liian pitkään, ja laiva upposi äkillisessä myrskyssä.

Virtuaalinen animaatio on tehty Reykjavikin merimuseossa avattua näyttelyä varten.

Video