Äskettäin löydetyssä kivimuistomerkissä on kaiverrettuna ihmisen kuva, ja kasvojen ilmeet, kädet ja jalat näkyvät selvästi. Samoin näkyvät henkilön sukupuolielimet, jotka ovat selvästi miehen. Hahmo pitelee myös kahta miekkaa, joten hänen voidaan arvioida olevan soturi.
Soturilla on kuitenkin myös päähine ja kaulakoru, joita on nähty usein ennenkin, mutta aiemmin vain naisten kuvauksissa.
Arkeologit uskovat, että tämä perinteisten sukupuolistereotypioiden yhdistelmä pakottaa meidät miettimään uudelleen, miten esihistorialliset iberialaiset yhteiskunnat suhtautuivat sukupuoleen.
Käsitys sukupuolesta saattoi olla monimutkainen
Kiven löysivät Göteborgin yliopiston rahoittaman laajan kansainvälisen Maritime Encounters -hankkeen arkeologit. Projektiin osallistuu myös Sevillan, Durhamin ja Southamptonin yliopistojen tutkijoita.
Tutkijat löysivät steelan vierestä tuhkattuja ihmisen luita, joten on varmaa, että kivi on ollut muistomerkki tai hautakivi. Tuhkatut luut eivät kuitenkaan välttämättä paljasta vainajasta paljoakaan.
Steala löydettiin läheltä espanjalaista Cañaveral de Leónin kaupunkia, ja se on kolmas samasta hautakompleksista löydetty muistokivi. Steelat yltävät tyypillisesti puolesta metristä useiden metrien korkeuteen, ja niitä koristavat kuvat ihmisistä, jotka joko poseeraavat tai ovat tekemässä jotain. Tarkoituksena oli yleensä kunnioittaa tärkeää henkilöä, joko kuollutta tai elävää.
Tähän asti on oletettu, että kaiverretuissa kivissä kuvatuilla miehillä ja naisilla oli tietyt yhteiskunnalliset roolit, jotka oli jaettu sukupuolen mukaan. Niin sanotuissa "soturien steeloissa" oletettiin aina olevan miehiä, kun taas muistokivissä, joissa oli tyypillinen päähine, oletettiin olevan naishahmoja.
"Cañaveral de Leónista löytynyt steela numero 3 kumoaa kaiken entisen", todettiin Durhamin yliopiston lehdistötiedotteessa. "Siinä yhdistellään piirteitä 'päähine'- ja 'soturi’-kaiverruksista, ja tämä osoittaa, että näiden vakiomuotoisten ikonografioiden kuvaamat sosiaaliset roolit olivat häilyvämpiä kuin aiemmin on luultu."
Arkeologit eivät tiedä, onko kyseessä mies naisten vaatteissa vai kenties jopa joku, joka määritteli itsensä transsukupuoliseksi. He kuitenkin uskovat, että heidän kollegansa 1800-luvun lopusta nykypäivään ovat saattaneet tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä nykyaikaisten sukupuoliroolien perusteella, kun he luonnehtivat joitakin 300 löydetystä muistokivestä sukupuolen mukaan.
”Löytö osoitti, että monet oletuksistamme olivat vääriä", sanoo tohtori Marta Díaz-Guardamino, Durhamin yliopiston arkeologi ja yksi kaivausten päätutkijoista. "Nämä tutkimukset merkitsevät taitoskohtaa näiden kauniiden esihistoriallisten veistosten tieteellisessä tulkinnassa."
Aiempia löytöjä on arvioitava uudelleen
Tutkijoiden mielestä on arvioitava täysin uudelleen, miten kaiverrettuihin kiviin pitää suhtautua.
Esimerkiksi suurin osa Iberian niemimaalta vuosien varrella löydetyistä kivistä on kaivettu esiin maanviljelijöiden kynnettyä peltoja tai rakennustyöläisten rakennettua teitä. Tämä tarkoittaa, että tietoa löydöistä ei ole koskaan kirjattu ylös nykypäivän arkeologisten standardien mukaisesti.
Las Capellaníasin löytöjen perusteella arkeologit uskovat, että kaikki steelojen löytöpaikat ovat saattaneet olla hautakomplekseja, vaikka monista aikaisemmista paikoista ei ole vielä löydetty varsinaisia hautoja.