Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaikkiaan löytyi 16 luurankoa, joilta oli irrotettu jalat kuoleman jälkeen.

Kulttuuri - Arkeologia

1 300 vuotta vanhoilla luurangoilla ei ollut jalkoja

Arkeologisissa kaivauksissa paljastui, että eteläamerikkalainen kansa leikkasi kuolleilta perheenjäseniltään jalat ja käytti niitä koruina.

Hautapaikan kaivauksissa Pohjois-Perussa on tullut ilmi todisteita erikoisesta käytännöstä Moche-kulttuurin (100–750 jaa.) ajalta. Haudoissa olleista 23 luurangosta 16:lta, joista osa oli lapsia, oli hakattu jalat irti.

Jalkojen irrottaminen oli kiintymyksen osoitus

Jalkojen irrottaminen vainajilta ei ollut tavatonta tuon ajan kansojen keskuudessa. Nykyihmisen silmin tapa voi tuntua käsittämättömältä, mutta Moche-kulttuurissa kyse oli kiintymyksen osoituksesta.

Irti leikkaamisen suorittivat yleensä perheenjäsenet, jotka tekivät jalkojen luista koruja. Moche-kansalla ei ollut kirjoitettua kieltä, joten kirjallisia lähteitä ei ole, mutta arkeologit uskovat, että luukorut olivat tapa muistella vainajaa, joten esimerkiksi äiti saattoi kantaa kuolleen lapsensa luita.

Ihmisen luista tehtiin myös lusikoita

Moche-kansa valmisti ihmisen luista myös käyttöesineitä. Joissakin haudoissa oli luista tehtyjä lusikoita. Niitä on ehkä käytetty juhlavissa seremonioissa, joissa muisteltiin vainajia.

  • Luurankoja ei ole ajoitettu tarkalleen, mutta tutkijat arvelevat, että hautapaikka on Moche-kulttuurin viimeisiltä ajoilta. Paikalta on nimittäin löydetty myös yhdeksän luurankoa Mochea seuranneesta Chimù-kulttuurista, joka vaikutti alueella Moche-kulttuurin hävittyä 700-luvun lopulla. Chimù-kulttuuri puolestaan joutui väistymään inkojen tieltä 1400-luvulla.

Moche-kulttuuri valmisti muun muassa taidokkaita korva- ja kaulakoruja.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Arkeologia

Luurangot kertovat jalkojen sitomisen tuskallisesta historiasta

3 minuuttia
Arkeologia

Outo luukehä on 25 000 vuotta vanha

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota