Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Apua: Näin lataat podcastit

Podcastien lataaminen ja kuunteleminen tietokoneella, älypuhelimella tai mp3-soittimella ei ole vaikeaa. Lue tästä ohjeet.

Näin löydät podcastit

Podcastit näkyvät usein "syötteenä", joka on eräänlainen lista lähetyksistä. Lähetysten kuuntelemista varten tarvitaan ohjelma. Äänitiedostot ovat useimmiten mp3-muodossa.

Podcasteihin pääsee käsiksi erilaisten verkkosivujen kautta. Yksi sellainen on esimerkiksi tämän teeman aloitussivu (Teema: Opas historia-aiheisiin podcasteihin). Podcasteihin löytyy linkkejä myös sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Twitterissä. Näiden lisäksi podcasteja voi etsiä podcast-ohjelmien avulla.

Voit valita, haluatko tilata podcastin (jolloin saat jatkossa vain uusia jaksoja) vai haluatko ladata kaikki vanhat jaksot kerralla. Jotkin podcasteja tuottavista tahoista laittavat vapaaseen levitykseen vain osan vanhoista jaksoista, kaikkien kuuntelusta pitää usein maksaa lisämaksu.

Käytä langatonta

Jos sinulla on käytössä langaton verkko, älypuhelimeen tai mp3-soittimeen voi ladata tarvittavat podcastit jo kotona.

3G-verkon käyttämiseen ei ole sinänsä mitään estettä, mutta ajoittain se voi vaatia hieman kärsivällisyyttä. Ja ulkomailla oleskeltaessa on syytä muistaa, että verkon käytöstä menee silloin lisämaksu.

Näin lataat podcastin iPodiin, iPhoneen tia iPadiin

Jos omistat Applen tuotteen, tiedät myös, mikä iTunes on. iTunesissa on laaja podcast-kirjasto, joten eri jaksojen tai sarjojen lataaminen on helppoa.

Osa todella laadukkaista historia-aiheisista podcasteista löytyvät erityiseltä ”iTunes U” -alueelta, jonka on varattu yliopistoja varten.

Jos olet ladannut tai tilannut podcasteja iTunesin kautta, ne ilmestyvät podcast-sisältönä musiikkisoittimeen tai tietokoneen podcast-toimintoon.

Podcasteja voit ladata siis joko tietokoneen kautta tai suoraan mobiililaitteen iTunes-sovelluksella.

iTunes ei salli suurten tiedostojen lataamista (yli puoli tuntia kestävät lähetykset) mobiiliverkon kautta. Jos siis olet tien päällä ja haluat kuunnella historia-aiheisia lähetyksiä, kannattaa hakeutua langattoman verkon alueelle.

IOS-laitteisiin on olemassa joukko muitakin podcast-sovelluksia. Toimituksen suosikkeja ovat helppokäyttöiset Downcast tai Podcaster 5.

Näin lataat podcasteja Android-laitteeseen

Android-käyttöjärjestelmästä on monia versioita, joten on vaikeaa antaa ohjeita, jotka toimivat jokaisella laitteella.

Monet Android-laitteet toistavat Google Listen -podcasteja, ja jotkin niistä ymmärtävät myös Applen M4A-muotoja, joka on yksi iTunesissa käytetyistä formaateista.

Android-laitteille sopivia podcast-ohjelmia ovat myös BeyondPod ja DoubleTwist. Osa käyttäjistä vannoo Akimbon nimeen. Akimbo on itse asiassa e-kirjan lukuohjelma, mutta se ymmärtää myös podcasteja.

Näin lataat podcastin PC-tietokoneeseen

Jos käytät Windows-PC:tä iPodin, iPhonen tai iPadin kanssa, sinun kannattaa käyttää iTunesia, sillä se on helpoin ratkaisu.

Jos käytät jotain muuta soitinta tai haluat vain toistaa podcastit tietokoneella, voit turvautua myös laajaan WinAmp-ohjelmaan tai minimalistiseen Juice-ohjelmaan.

Jos sinulla on PC:n lisäksi Xbox tai Windows-puhelin, Zune on hyvä vaihtoehto.

Näin lataat podcastit Mac-tietokoneeseen

Mac-käyttäjille on vaikeaa suositella jotakin muuta kuin iTunesia. Se on loistava väline podcastien etsimiseen ja hallinnointiin.

Jos et halua käyttää iTunesia, yksi vaihtoehto on Xcast.

Jos käytät Mac-tietokonetta ja Android-puhelinta, kokeile WinAmpin uutta beetaverisiota, josta on sekä Mac- että Android-versio.

Muut laitteet

Kodin muitakin laitteita voi käyttää podcastien kuunteluun.

Esimerkiksi monet pelikonsolit, kuten PSP, voivat hakea podcasteja RSS-syötteenä. Monet uusista SMART TV -laitteista käyvät myös, kunhan se ovat yhteydessä nettiin. Kokeile rohkeasti!

Podcastit, jotka ovat vain iTunesissa

Valitettavasti osa kansainvälisten yliopistojen todella laadukkaista lähetyksistä on saatavilla ainoastaan iTunesin kautta. Sinun täytyy siis asentaa tietokoneeseesi iTunes (ohjelma on ilmainen).

Jos haluat kuunnella tällaisia ohjelmia Android-laitteella, kannttaa valita podcast, joka voidaan toistaa Applen M4A-muodossa esimerkiksi DoubleTwist tai WinAmp-ohjelmalla.

Jos haluat kuunnella tällaisia lähetyksiä laitteella, joka tukee ainoastaan MP3-muotoa, sinun pitää ensin ladata lähetys iTunesin kautta PC:hen tai Maciin ja konvertoida se sopivaan muotoon TuneClone tai Magic M4A to MP3 Converter -ohjelmalla.

Lue myös:

Kulttuuri

Mielenkiintoisia tarinoita podcasteina

4 minuuttia
Rikokset

Paljasta varas valvontakameralla

2 minuuttia
Keksinnöt

Levysoitin: Miten vanha levysoitin on?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota