Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Triumfeihin osallistui tuhat­päinen joukko upseereita, sotilaita ja Rooman merkkihenkilöitä.

© Alamy/Imageselect
Kulttuuri

Ananas ja suippokärkiset kengät olivat pröystäilyn huippu

Roomalaiset pröystäilivät valtavilla triumfikulkueilla, kun taas 1700-luvun Englannissa saattoi vuokrata ananaksen illaksi, jos halusi näyttää menestyvältä.

Roomassa sotapäälliköt pöyhkeilivät kulkueella

Roomalaiset olivat pröystäilyn ­mestareita, eivätkä he sääs­tel­leet juhliessaan legiooniensa ­voittoja.

Voitokas sotapäällikkö järjesti ­kotiin palattuaan triumfi­kulkueen, jolla hän juhlis­ti saa­vu­tustaan. Kulkueessa esiteltiin sota­saalista, kuten orjia, kultaa ja eksoottisia eläimiä, ja siihen osallistui upseereita, sotilaita ja mahtimiehiä. Se oli kuitenkin ennen kaikkea kansanjuhla.

Kulkueen matka Rooman halki saattoi kestää useita päiviä soti­laiden ja sotasaaliin määrästä ­riippuen. Jokus kulkueiden mukana kulki myös suuria vaunuja, joihin oli ­lastattu arvokkaita taide-esineitä.

Triumfin järjestäjä järjesti juhlansa yhteydessä myös loisteliaita juhla-aterioita, erilaisia kilpailuja ja muuta viihdettä. Myös nämä tilaisuudet oli tarkoitettu kaikelle kansalle.

  • EDUT: Triumfikulkue oli monille tie valtaan. Triumfi lisäsi sotapääl­li­kön suosiota ja ­saattoi edistää tämän pääsyä poliittiseen virkaan.

  • HAITAT: Triumfit maksoivat omaisuuksia. Sotapäälliköt kilpailivat triumfiensa komeudessa ja käyttivät niihin valtavia rahasummia.

Norsut kuvastivat valtaa ja voimaa: Norsut viittasivat Rooman valloituksiin Afrikassa. Ne olivat myös Rooman vallan ja voiman symboli.

© Carole Raddato

Suipot kengänkärjet olivat vaurauden merkki keskiajalla

Keskiajalla rikkaiden aatelismiesten kes­kuudessa muotiin tulivat korostetun suipot ja terävät kengänkärjet, jotka saattoivat olla jopa 60 senttimetriä pitkät.

Syy epäkäytännölliseen kenkämuotiin oli yksinkertainen: pitkäkärkisissä kengissä ei voinut tehdä työtä, ja ne viestivät siten käyttäjänsä vauraudesta ja ylhäisestä asemasta.

Suippokärkimuodin uskotaan saaneen alkunsa Puolasta, josta se levisi nopeasti ­kaikkialle Euroopaan.

Suippokärkikengät olivat muotia myös Ranskassa

© Bibliothèque de l'Arsenal

Ananas oli statussymboli 1700-luvulla

Etelä-Amerikassa kasvava ananas oli suosittu statussymboli 1700-luvun Britanniassa, mutta hedelmät ­pilaantuivat helposti laivamatkalla. Ananaksia kasvatettiin myös kasvi­huoneissa, mutta se oli työlästä ja kallista. Niinpä yksi ananas ­saattoi olla nykyrahassa tuhansien eurojen arvoinen, ja ne olivat suosittuja ­koristeita rikkaiden juhlissa. Vähemmän varak­kaat saattoivat vuokrata ananaksen vaikka yhdeksi illaksi.

Vuokra-ananakset kiersivät juhlista toiseen, kunnes ne pilaantuivat.

© Shutterstock

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Kulttuuri

Milloin naiset alkoivat käyttää housuja?

1 minuuttia
Urheilu

Härkätaistelu: Kiehtovaa vai kauheaa?

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota