Bridgeman

6 syytä, miksi kahvi valloitti Euroopan

Aamukahvi on jokapäiväinen rituaali miljoonille eurooppalaisille. Kahvin tie suomalaistenkin aamiaispöytään on ollut pitkä.

1. Kauppiaat rakastivat kahvipapuja

1500-luvulla syntyi vakituisia kauppareittejä Länsi-Afrikan ja Punaisenmeren maiden välille, ja kahvipavuista tuli pian suosittuja arabikauppiaiden keskuudessa.

He laivasivat papuja Afrikan rannikolta Jemeniin, jossa el-Mukhasta tuli tärkein kauppakaupunki.

Kauppiaat purjehtivat al-Mukhaˉan, joka tunnetaan myös nimellä Mokk.

© Bridgeman

2. Turkkilaiset valloittivat markkinat

Keskiajalla Ottomaanien valtakunta menestyi hyvin taistelukentillä ja onnistui pääsemään käsiksi myös kahviin.

Nykyisen Turkin alueella hallinneet sulttaanit valloittivat paljon alueita arabimaailmasta, ja kun tuli Jemenin vuoro 1500-luvun alussa, turkkilaiset saivat hallintaansa maailman suurimmat kahvimarkkinat.

He alkoivat tuoda kahvipapuja Turkkiin, ja vuonna 1555 Istanbulissa avattiin kaupungin ensimmäinen kahvila.

3. Kahviloissa käytiin väittelyitä

Ennen kahvin tuloa kapakat ja krouvit olivat tärkeitä kohtauspaikkoja. Alkoholia kulutettiin runsaasti, ja keskustelujen taso oli sen mukainen.

Tämä muuttui kahvin myötä 1600-luvulla, kun kahviloissa kehittyi uusi keskustelukulttuuri, jossa kansalaiset pohtivat politiikkaa ja tiedettä selvin päin.

Lontoon ensimmäinen kahvila avattiin 1650-luvulla, ja siitä tuli nopeasti suosittu.

© Getty Images

4. Kahvi edisti ruuansulatusta

Ranskassa kahvi oli muutakin kuin seurustelun vauhdittaja. Ranskalaiset nimittäin uskoivat kahvin edistävän ruuansulatusta ja pitivät sitä siksi hyvänä lopetuksena ranskalaisen keittiön usein raskaille aterioille.

Pariisiin avattiin ensimmäinen kahvila vuonna 1672, eikä kulunut kauaakaan, kun se sai seurakseen satoja lisää.

Ruskeat pavut tekivät läpimurron Pariisissa noin vuonna 1669.

© Shutterstock

5. Kahvin hinta halpeni

Eurooppalaisten kahvinkulutus räjähti 1600-luvun lopulla, ja samalla kahvin hinta nousi. Kun eurooppalaiset hankkivat siirtomaita Afrikasta, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta 1700-luvun puolivälissä, kahvin hintakin alkoi vähitellen laskea.

Erityisesti Brasiliassa istutettiin kahvia laajoille alueille, ja tuhannet Afrikasta tuodut orjat pantiin kahviplantaaseille töihin.

Kahvia alettiin viedä Amerikasta Eurooppaan suuria määriä, mikä painoi hintoja alas, ja ennen pitkää yhä useammalla oli varaa ostaa kahvia.

6. Yhdysvaltojen armeija keksi pikakahvin

1800-luvulla kahvi oli levinnyt jo suureen osaan maailmaa.

Kahvipapuja alettiin paahtaa ja jauhaa myyntiin teollisesti, ja kodeissa ja kahviloissa kahvijauheesta valmistettiin hartaasti kahvijuomaa perinteiseen tapaan – kunnes Yhdysvaltojen armeijassa otettiin vuonna 1903 käyttöön melko uusi ranskalainen keksintö, pikakahvi.

Kuuma vesi kaadettiin jauheen päälle kuppiin, ja juoma oli heti valmis.

Pikakahvi sai suuren suosion, ja ensimmäisessä maailmansodassa amerikkalaissotilaiden kahvinkulutus kasvoi yli 3 000 prosenttia. Pian eurooppalaiset siviilitkin omaksuivat pikakahvin.

Pikakahvin suosio kasvoi sodan jälkeen valtavasti Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

© Library of Congress