Cicero Moraes
Homo floresiensis.

Tosielämän hobiteista luotiin ensimmäinen 3D-mallinnos

Arkeologit ja 3D-graafikot ovat mallintaneet 60 000 vuotta sitten eläneen Homo floresiensis -ihmisen kasvot. Karvaisia ja pienikokoisia floresinihmisiä kutsutaan leikillisesti tosielämän hobiteiksi.

Kun arkeologit vuonna 2003 kertoivat löytäneensä Indonesiasta sukupuuttoon kuolleen pienikokoisen ihmislajin nimeltä Homo floresiensis, maailma oli vielä J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -trilogian elokuvasovitusten aiheuttaman ”hobittivillityksen” vallassa.

Niinpä 1,06 metrin pituisen floresinihmisen luurankoa alettiinkin kutsua leikkimielisesti hobitiksi. Nyt kallon perusteella luotu 3D-mallinnos paljastaa, muistuttiko varhainen esi-isämme Frodoa ja muita hobitteja.

3D-graafikoiden ja biologien tiimi on tehnyt tarkkaa työtä luodakseen noin 60 000 vuotta vanhalle luurangolle kasvot.

Tulokset on hiljattain julkaistu OrtogOnLineMag -verkkolehdessä.

Homo floresiensis -ihmisen 3D-malli.

Muinaisen ihmislajin kasvojen mallintamiseen ei voitu käyttää perinteisiä menetelmiä. Siksi ryhmä päätyi yhdistelemään työssään ihmisen ja simpanssin piirteitä.

© Cicero Moraes

Työhön kehitettiin uusi menetelmä

3D-mallinnoksesta vastannut Cicero Moraes korostaa, että työryhmä ei voinut hyödyntää muinaisihmisen kasvojen mallintamiseen tavanomaisia menetelmiä.

Niissä skannatun pääkallon päälle mallinnetaan tiettyjen kriteereiden perusteella rasvaa, lihaksia ja ihoa.

”Yleensä käytetyt kriteerit perustuvat kuitenkin nykyihmisen piirteisiin, eivät Homo floresiensis -ihmislajin yksilöiden piirteisiin.”

Niinpä Moraes ja hänen tiiminsä kehittivät uuden ratkaisun.

”Teimme kaksi sarjaa CT-skannauksia – yhden ihmisillä ja toisen simpanssilla. Sitten muokkasimme skannattuja kuvia ja sovitimme ne floresinihmisen kallon muotoihin”, Moraes kertoo.

”Olemme erittäin tyytyväisiä tulokseen. Mallintamissamme kasvoissa on piirteitä sekä meiltä nykyihmisisiltä että varhaisilta esivanhemmiltamme evoluution alkuvaiheessa.”

Homo floresiensis.

Floresinihmiset olivat hyvin lyhyitä ja suurijalkaisia – aivan kuten hobitit. Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, olivatko heidän jalkansa karvaiset.

© Cicero Moraes