Sensaatiolöytö osoittaa, että neandertalilaiset osasivat tehdä tulen

Arkeologit ovat saaneet ensimmäistä kertaa todisteita siitä, että nykyihmisen sukupuuttoon kuolleet sukulaiset osasivat sytyttää tulen.

Arkeologit ovat jälleen ratkaisseet yhden kadonnutta ihmislajia koskevan arvoituksen.

© Shutterstock

Piityökalut, joissa on mikroskooppisia jäänteitä rautapitoisesta pyriitti-mineraalista, osoittavat, että sukupuuttoon kuolleet neandertalinihmiset osasivat tehdä tulen.

Ensimmäistä kertaa on saatu arkeologisia todisteita ja mahdollinen vastaus siihen, kykenivätkö neandertalilaiset vain hyödyntämään ”luonnollista”, esimerkiksi salaman synnyttämää tulta vai osasivatko he tehdä itse tulen, kuten nykyihmiset.

Asiasta kirjoittivat muun muassa alankomaalaisen Leidenin yliopiston historioitsijat Nature-tiedelehdessä.

Piityökaluissa oli kulumajälkiä

Tutkimuksen tehneet arkeologit tutkivat monia piityökaluja, joita on löydetty eri puolilta Ranskaa. Työkalut ovat noin 50 000 vuotta vanhoja, ne ovat olleet neandertalilaisten käytössä ja niissä monissa on jälkiä siitä, että niitä on isketty yhteen pyriitin kanssa.

Kun piitä ja pyriittiä isketään yhteen, voi syntyä kipinöitä, joilla voi puolestaan sytyttää tulen esimerkiksi nuotioon.

Iskujäljet ja pyriitin jäännökset osoittavat, että neandertalilaiset hallitsivat tulen teon.

Neandertalilaisilla oli teknisiä valmiuksia

”Kyky sytyttää tuli helpotti neandertalilaisten elämää suuresti”, kertoo tutkimusprojektin johtaja Andrew Sorensen lehdistötiedotteessa.

”Se osoittaa, että neandertalilaisilla oli nykyihmisen valmiuksia muistuttavaa teknistä osaamista”, hän selventää.

Ei tiedetä tarkoin, miten kauan ihmiset ovat osanneet tehdä tulen, mutta taito voi olla satojatuhansia vuosia vanha. Neandertalilaiset kuolivat sukupuuttoon noin 28 000 vuotta sitten.