Ötzin viimeinen ateria oli ilmakuivattua vuohta

Historian läpitutkituin muumio nousee kerta toisensa jälkeen otsikoihin. Ötzin viimeinen ateriakin on analysoitu.

Ötzin mahalaukusta löytyi ilmakuivatun lihan jäänteitä.

© Shutterstock, Thilo Parg

Vuonna 2011 tutkijoille selvisi, että Itävallan ja Italian rajalla vuoristossa noin 5  250 vuotta sitten kuollut jäämies Ötzi oli syönyt vuohenlihaa vain puolisen tuntia ennen kuolemaansa.

Toinen tutkijaryhmä analysoi hiljattain jäämiehen nauttimaa vuohenlihaa uudelleen selvittääkseen, miten se oli valmistettu.

Ei merkkejä paistamisesta tai keittämisestä

”Tutkimme lihan nano­rakennetta, ja näyttää siltä, että Ötzi oli syönyt hyvin rasvaista lihaa ­kuivattuna”, Bolzanossa Italiassa sijaitsevan Ötzin tutkimukseen keskittyvän instituutin johtaja Albert Zink toteaa lehdistötiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Ötzin syömässä lihassa ei ollut jälkiä kypsentämisen aiheuttamista rakenteellisista vaurioista.

Kuivaaminen ehkäisi pilaantumista

Näin ollen liha oli toden­näköisesti raakaa tai kuivattua. Koska Ötzillä ei ollut kuollessaan mukanaan jousta, hän ei ole voinut metsästää eläimiä syödäkseen vaan hänellä on täytynyt olla lihaa mukanaan.

Raaka liha pilaantuu nopeasti, joten tutkijat arve­levat vuohenlihan ­olleen kuivattua.

Aiemmissa dna-tutkimuksissa on todettu, että Ötzin syömä liha oli peräisin alppivuohesta.