EFE

Nekropoli pysyi salassa yli tuhat vuotta

Moottoritien rakentaminen avasi espanjalaisille arkeologeille mahdollisuuden päästä tutkimaan ikivanhaa hautausmaata eli nekropolia.

Arkeologit ovat kesällä tehneet kaivauksia yli tuhat vuotta vanhalla hautausmaalla Pohjois-Espanjassa.

Hautausmaa tai nekropoli sijaitsee Riojan alueella Grañónin kylän liepeillä. Tutkijat ovat olleet tietoisia hautausmaan sijainnista vuodesta 2013 lähtien, jolloin hautojen olemassaolo paljastui aluetta tutkittaessa.

Arkeologit saivat kuitenkin vasta hiljattain mahdollisuuden tehdä kaivauksia alueella lähistölle rakennettavan moottoritien vuoksi.

Kaivausten johtajan Luis Alberto Villanuevan mukaan kaivaukset ovat edenneet nopeasti juuri siitä syystä, että hautojen sijainti oli jo etukäteen tiedossa.

Arkeologit uskovat espanjalaisen Grañónin kylän liepeillä olevan noin sata hautaa.

© EFE

Luurangot paljastavat vainajien uskonnon

Tutkijat ovat jo kaivaneet esiin useita alueen haudoista, ja tavoitteena onkin kaivaa esiin kaikki nekropolin noin 90–100 hautaa.

”Suurin osa haudoista on yksinkertaisia kuoppia, joiden päälle on laitettu kivilaatta. Näitä hautoja on käytetty vain kerran, mutta joissakin haudoissa on silti useita luurankoja”, Villanueva kertoo.

Hautausmaata on käytetty suunnilleen antiikin ajan lopun ja varhaiskeskiajan alun tienoilla, mutta arkeologit eivät vielä ole pystyneet kertomaan tarkkoja vuosilukuja. On kuitenkin selvästi nähtävissä, että haudat ovat kahdelta eri aikakaudelta.

Haudoista on löytynyt sekä aikuisten että lasten luita. Villanuevan mukaan kuolleilla on yksi yhteinen nimittäjä:

”Kaikki haudat noudattavat kristillistä perinnettä, jonka mukaan ruumiit haudataan selälleen itä–länsi-suuntaan”.

Arkeologit toivovat, että luiden analysointi paljastaa, keitä kuolleet olivat.