Neandertalit: Lähes idiooteista tulikin tasaveroinen menneisyyden naapurilaji
Yli vuosisadan ajan neandertalilaisia pidettiin jälkeenjääneinä luolamiehinä. Modernit DNA-tutkimukset ja lukuisat arkeologiset löydöt ovat paljastaneet, että neandertalit olivat paljon muutakin.

Neandertalilaiset hautaavat vainajan kallionkielekkeen alle. Vielä muutama vuosikymmen sitten "primitiivisen" muinaisen naapurimme ei uskottu olevan näin empaattinen.
Neandertalilaiset ovat olleet pitkään suuri mysteeri: Keitä he olivat? Miten he elivät? Hävitimmekö me heidät?
Saatuamme tietää neandertalien olemassaolosta heitä pidettiin pitkään melko takapajuisena ihmislajina meihin verrattuna. Viime vuosikymmeninä tämä näkemys on muuttunut merkittävästi.
Tutkijat tietävät nyt tarkalleen, kuinka läheistä sukua neandertalilaiset olivat meille Homo sapienseille eli anatomisesti nykyihmisille.
Neandertalinihmisten tutkimisessa ei siis ole kyse ainoastaan esihistoriallisesta ihmislajista vaan myös ylimielisyytemme ja itsekorostuksemme tunnustamisesta.
Tutustu nyt muinaiseen naapurilajiimme!
Sisältökatsaus
Pieni neandertalilaisperhe, johon kuuluivat noin 40-vuotiaat mies ja nainen sekä heidän teini-ikäinen lapsensa, istui noin 40 000 vuotta sitten pienessä kalkkikiviluolassa Neanderthalin laaksossa, joka sijaitsee lähellä nykyistä Düsseldorfin kaupunkia Saksassa.
Tuli valaisi luolaa, jossa mies kiemurteli tuskissaan. Häntä piinasi aggressiivinen luusairaus, ja oli vain ajan kysymys, milloin hän jättäisi tämän maailman.
Mies ei ollut ainoa epätoivoinen lajinsa edustaja. Dramaattinen ilmastonmuutos oli viimeisten vuosikymmenten aikana hävittänyt neandertaleja.
Laajat metsät, joissa neandertalien saaliseläimet elivät, olivat muuttuneet aroiksi, joten saalista oli miltei mahdotonta löytää.
Monet neandertalit olivat jo menehtyneet sisäsiittoisuuden aiheuttamiin tauteihin sekä kilpailevien ihmislajien levittämiin uusiin tauteihin.
Neandertalinihmiset olivat nomadinen kansa, joka oli jatkuvasti liikkeellä, mutta saksalaisesta kalkkikiviluolasta tuli neandertaliperheen viimeinen leposija.
Noin 10 000 vuotta myöhemmin neandertalit olivat lajina kadonneet maapallolta vuosituhansia kestäneen valta-asemansa jälkeen. Ihmisen evoluutiossa jäljellä oli enää Homo sapiens eli suomeksi ajatteleva ihminen.

Sata vuotta sitten neandertalilaisia kuvattiin hyvin erilaisiksi kuin nykyään. Silloin heillä oli usein epätoivoinen ja jokseenkin jälkeenjäänyt ilme kasvoillaan. Tältä yksilön oli näytettävä, kun se oli tuomittu sukupuuttoon, saattoivat tuon ajan kuvittajat ajatella. Charles R. Knightin maalaus on vuodelta 1920.
Löydettiin saksalaisesta kalkkikiviluolasta
Saksalaisessa kalkkikiviluolassa ollut neandertalilaisperhe kuului viimeisiin maapallolla eläneisiin neandertalilaisiin, ja ironisesti siitä tuli ensimmäinen tunnettu sukupuuttoon kuolleen ihmislajin löydös.
Kaivosmiehet törmäsivät vuonna 1856 neandertalilaisperheen luihin Neanderin laaksossa sijaitsevassa kalkkikiviluolassa nimeltä Kleine Feldhofer Grotte.
Työmiehet heittivät luut jätteisiin, mutta kaivoksen omistaja kiinnostui fossiilisista jäännöksistä, joihin kuului myös kallo. Hän oli vakuuttunut siitä, että luut olivat peräisin luolakarhusta.
Seuraavana vuonna paikallinen koulunopettaja Johann Carl Fuhlrott ja Bonnin yliopiston anatomian professori Hermann Schaaffhausen tutkivat luut.
Nämä kaksi miestä tajusivat heti, että kyseessä oli sensaatiomainen löytö: luut olivat todennäköisesti peräisin alkukantaisesta esihistoriallisesta ihmisestä.
Irlantilainen geologi William King antoi aiemmin tuntemattomalle ihmislajille nimen Homo neanderthalensis vuonna 1864. Neandertalinihminen on nimetty Neanderin laakson mukaan, josta laji löydettiin.
Tuohon aikaan jo pelkkä ajatus siitä, että olemassa olisi useita eri ihmislajeja, oli monille tutkijoille absurdi ja provosoiva ajatus.
Neandertalit tunnustettiin vihdoin anatomisesti määritellyksi ja sukupuuttoon kuolleeksi ihmislajiksi, mutta vasta, kun kaksi aikuista neandertalilaista löydettiin Betche-aux-Rotchesin luolasta Belgian Spyn kaupungin läheltä vuonna 1886.

Vuonna 2000 arkeologit löysivät uusia osia ensimmäisen tunnetun neandertalilaisen Neanderthal 1:n kallosta uusissa kaivauksissa saksalaisessa Kleine Feldhofer Grotte -kalkkikiviluolassa. Nykyään tutkijat tuntevat tuhansia neandertalilaisen luita ja palasia, jotka edustavat 200–300 yksilöä.
Neandertalilaisten löytämistä seuranneina vuosikymmeninä lajia pidettiin puuttuvana lenkkinä oman Homo sapiens -lajimme ja apinoiden välillä. Alkukantaisella luolamiehellä oli vain vähän älyä, ja otus murisi ja metsästi eläimiä nuijallaan.
Nykyään tutkijat tietävät enemmän, eikä neandertalilaisia pelkistetä vain idioottimaiseksi lisäykseksi ihmislajeihin.
Sopeutui kylmempään ilmastoon

Kolmen ihmislajin mallit: Homo heidelbergensis, Homo sapiens ja Homo neanderthalensis.
Koko sukumme eli ihmissuku Homo on saanut alkunsa Afrikassa. Viimeisin yhteinen esi-isämme, jonka jaamme simpanssien kanssa, eli siellä 6–7 miljoonaa vuotta sitten.
Sitten ihmisen sukupuu alkoi haarautua useisiin ihmislajeihin, joihin kuului Homo heidelbergensis. Se eli 800 000–200 000 vuotta sitten, monet tutkijat pitävät lajia sekä meidän (Homo sapiens) että neandertalien suorana esi-isänä.
Neandertalien esi-isät lähtivät 500 000–400 000 vuotta sitten ihmiskunnan kehdosta Afrikasta ja matkasivat Eurooppaan ja Lähi-itään, ja he kehittyivät itsenäiseksi ihmislajiksi noin 200 000 vuotta sitten.
Neandertalinihmiset elivät Euraasiassa Pohjois-Walesista aina Kiinan rajoille ja etelään Arabian aavikoiden reunoille saakka jääkausien väliseltä Eem-kaudelta jääkauden ensimmäiseen osaan Veiksel-kauteen.
Neandertalilaiset sopeutuivat kylmempään ilmastoon, mikä näkyy selvästi heidän anatomiassaan.
Heidän luunsa olivat paksummat ja pyöreämmät kuin meidän, joten ruumiskin oli tuhdimpi ja kesti paremmin ankaran ilmaston.
Neandertalien nenät olivat myös meitä suuremmat, mikä sekin liittynee kylmyyteen. Suuri nenäontelo lämmittää hengitysilmaa, mistä on etua kylmissä oloissa.
Neandertalien leviäminen

Neandertalinihmiset elivät Euroopasta Aasiaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Ison-Britannian ja Euroopan mantereen välinen alue oli aikoinaan myös maata eli niin sanottu Doggerland. Neandertalilaiset asuivat myös siellä.
Neandertaleilla oli sekä edeltäjiä että aikalaisia ihmislajien joukossa. Tässä on heidän evoluutiohistoriansa tiivistettynä.
Noin 1,8 miljoonaa vuotta sitten: Esi-isä käveli pystyasennossa.
Ensimmäinen pääosin pystyasennossa edennyt ihmislaji, Homo erectus, syntyi Afrikassa noin 1,8 miljoonaa vuotta sitten.
Noin 700 000 vuotta sitten: Homo heidelbergensis
Homo erectus kehittyi edelleen ihmislajiksi Homo heidelbergensis, josta todennäköisesti kehittyivät sekä neandertalit että myöhemmin Homo sapiens.
Noin 400 000–500 000 vuotta sitten: Euraasian valloitus
Jossain vaiheessa Homo heidelbergensis jakautui kahteen ryhmään. Toinen ryhmä vaelsi Kaukoitään (myöhemmät denisovalaiset). Toinen ryhmä (neandertalit) levittäytyi yllä olevan kartan mukaisesti.
Noin 200 000 vuotta sitten: Oma lajinsa
Vanhimmat löydöt neandertaleista erillisenä lajina, jolla on tunnistettavia neandertalilaisen piirteitä, ovat Ehringsdorfista Saksasta. Ne ovat lähes 200 000 vuotta vanhoja.
Noin 60 000–70 000 vuotta sitten: Kohtasi Homo sapiensin
Homo sapiens lähti Afrikasta ja levisi seuraavina vuosituhansina kaikkialle maailmaan. Matkan varrella nykyihmiset kohtasivat sekä neandertalilaisia että denisovanihmisiä, ja geneettinen tutkimus osoittaa, että nämä kolme ihmislajia risteytyvät keskenään.
Noin 30 000 vuotta sitten: Neandertalien sukupuutto
Tuorein neandertalilaisnäyte on noin 30 000 vuotta vanha, ja se löydettiin Gorham's Cave -luolasta Gibraltarilta (tunnetaan myös nimellä Vanguard Cave).
Metsästystekniikat
Kylmempi ympäristö vaati enemmän energiaa, ja tutkijat arvioivat, että neandertalinihminen tarvitsi vähintään 3 500–5 000 kilokaloria päivässä. Se on yli kaksinkertainen määrä nykyisiin aikuisen suosituksiin verrattuna.
Kymmenen neandertalilaisen ryhmä kulutti viikoittain yhteensä 300 000 kaloria. Tämä tarkoittaa, että ryhmän olisi pitänyt tappaa kolme poroa joka viikko.
Neandertaleja pidettiin vuosikymmeniä haaskansyöjinä, koska heidän oletettiin olleen liian tyhmiä metsästämään. Monissa saaliseläinten luissa, joita tutkijat löysivät neandertalien jäännösten vierestä, oli sekä neandertalien raapimisjälkiä että petohampaiden purentajälkiä.
Yleinen teoria olikin, että petoeläimet olivat tappaneet saaliseläimet, ja sitten neandertalit söivät niiden jäännöksiä.
Luiden tarkempi tutkiminen vuonna 1980 osoitti kuitenkin, että raapimisjäljet olivat syntyneet ensin. Toisin sanoen neandertalit olivat tappaneet saaliin ja ottaneet osan lihasta, minkä jälkeen hyeenat tai muut raadonsyöjät olivat syöneet loput.
Neumark-Nord 2 -asutuksen kaivauksissa Saksassa löydettiin vuonna 2018 metsäkauriin luita, joissa oli selviä reikiä lonkkaluussa ja kaularangan nikamissa. Reiät johtuivat keihäistä, joita ei heitetty vaan kierrettiin saaliin sisään.
Neandertalinihmiset tappoivat eläimiä, kuten biisoneita, metsäkauriita ja metsäpeuroja, käyttämällä koordinoitua metsästysmenetelmää, jossa osa metsästäjistä ajoi eläinlauman kohti ryhmää rohkeita sotureita, jotka odottivat terävät keihäät tanassa ja iskivät ne eläimiin.
Arkeologiset todisteet 50 paikasta Euroopassa viittaavat siihen, että neandertalit söivät myös pienempiä saaliseläimiä, kuten kaneja, peltopyitä ja kilpikonnia. Lyhyesti sanottuna neandertalien monimutkaiset metsästystekniikat osoittavat, että he olivat paljon älykkäämpiä kuin ihmisapinat, jollaisiksi neandertaleja aluksi luultiin.
Älykkyys

Neandertalilaisen kädestä on muutamia esimerkkejä, jotka voidaan tulkita taiteeksi. Tässä näkyy kahdeksan viivaa, jotka on raaputettu Gibraltarilla sijaitsevan luolan kalliopohjaan.
Itse asiassa neandertalien aivot olivat 15 prosenttia suuremmat kuin meidän.
Litteät otsat merkitsivät kuitenkin sitä, että otsalohkolle, joka liittyy läheisesti muistin ja kielen kaltaisiin monimutkaisiin ajatteluprosesseihin, oli vähemmän tilaa.
Neandertaleilla oli kuitenkin todennäköisesti jonkinlainen kieli, vaikkei se ollut läheskään yhtä kehittynyt kuin meillä.
Myös pikkuaivot, joita käytetään pääasiassa liikkeiden koordinointiin, olivat pienemmät kuin meillä.
Muilta osin neandertalilaiset olivat kuitenkin älykkyydeltään nykyihmisen tasolla.
Viimeaikaiset löydöt ovat paljastaneet, että he tekivät vaatteita, kehittivät työkaluja ja ilmaisivat itseään taiteellisesti luolamaalauksilla ja vartalomaalauksilla sekä koristelivat itseään rannan simpukoista ja höyhenistä tehdyillä koruilla.
He elivät, työskentelivät, söivät ja nukkuivat yhdessä perheinä – jotka koostuivat luultavasti jopa kolmesta sukupolvesta – ja heidän tunne-elämänsä ja sosiaalinen älykkyytensä olivat kaikesta päätellen yhtä monivivahteisia ja pitkälle kehittyneitä kuin meillä.
Eroavaisuudet: Neandertalit ja Homo sapiens

Homo sapiens vasemmalla ja neandertalilainen oikealla. Erot ovat valtavia, ja silti nämä kaksi lajia pystyivät parittelemaan keskenään. Viimeaikaiset tutkimukset kuitenkin osoittivat, että vain neandertalilaismiehet pystyivät parittelemaan Homo sapiens -naaraiden kanssa eikä toisinpäin.
Niin erilaisia ja silti niin samanlaisia
Kun arkeologit kaivavat maata, heidän on melko helppo määrittää, ovatko löydetyt luujäänteet peräisin neandertalinihmisestä vai Homo sapiensista.
Roteva on sana, jota käytetään usein kuvaamaan neandertaleja. He olivat yleensä vahvempia ja voimakasrakenteisempia kuin Homo sapiens.
Heidän ja meidän välinen ero on hyvin havaittavissa myös kallosta, joka on neandertalilaisilla noin 15 prosenttia suurempi. Se on myös litteämpi eikä siinä ole Homo sapiensin tavoin pyöristynyttä takaraivoa.
Lisäksi neandertalilaisen kallossa on myös suuremmat silmäkulmat, silmäkuopat ja nenä muttei jykevää leukaa.
Seuraavassa on lueteltu useita kallon ja luuston eroja näiden kahden ihmislajin välillä.

Neandertalit vastaan Homo sapiens
Suurempi ja litteämpi kallo
Kookkaammat silmäkulmat
Suurempi nenä
Suurempi ja leveämpi rintakehä
Leveämpi lantio
Lyhyemmät kyynärvarret
Suuremmat lonkkanivelet
Suurempi ja paksumpi polvilumpio
Lyhyemmät ja litteämmät sääret
Neandertalinihmiset elävät yhä geeneissämme
Tutkijat eivät tiedä varmasti, miksi neandertalit katosivat maapallolta noin 30 000 vuotta sitten. On todennäköistä, että siihen vaikutti monia eri syitä, ja yhdessä ne syöksivät neandertalit perikatoon.
Vain muutamassa sadassa vuodessa ilmasto muuttui huomattavasti kylmemmäksi, mikä mullisti eläinten ja kasvien elämää rajusti. Neandertalit olivat luultavasti liian hitaita sopeutumaan uusiin olosuhteisiin osittain siksi, että Homo sapiens tunkeutui neandertalien metsästysalueille tehokkaampien työkalujensa - kuten sarvesta ja luusta tehtyjen jousien ja nuolien sekä ompeluneulojen - kanssa ja päihitti neandertalit.
Toinen johtolanka neandertalien lopun mysteeriin saatiin vuonna 2010, kun ruotsalainen tutkija Svante Pääbo kartoitti vuosikymmenien työn jälkeen ensimmäisenä maailmassa täydellisen neandertalilaisen genomin.
Nobelin palkinto neandertalilaisille

Svante Pääbo ja neandertalilaisen kallo.
Ruotsalainen geneetikko Svante Pääbo sai vuonna 2022 fysiologian ja lääketieteen Nobelin palkinnon uraauurtavasta tutkimuksestaan neandertalilaisista.
Neandertalinihmiset ovat jo kauan sitten kuolleet sukupuuttoon, mutta ihmislaji elää yhä geeneissämme. Ruotsalainen geneetikko Svante Pääbo todisti tämän vuonna 2010 sensaatiomaisessa tutkimuksessa, jossa kartoitettiin ensimmäistä kertaa neandertalien perimä. Tämä tehtiin käyttämällä fossiilista DNA:ta 50 000 vuotta vanhasta varpaanluusta, jonka venäläiset arkeologit löysivät vuonna 2010 niin sanotusta Altai-luolasta Siperiassa.
Kaksi vuotta aiemmin arkeologit olivat kaivaneet esiin samalta ajanjaksolta peräisin olevan sormiluun kärjen. Geneettisen materiaalin perusteella arkeologit pystyivät paljastamaan täysin uuden lajin - denisovanihmisen - joka oli paritellut sekä Homo sapiensin että neandertalien kanssa.
Sittemmin kahdessa muussa neandertalien jäännösten genomisekvensoinnissa todettiin, että kaikki nykyihmiset kantavat yhdestä neljään prosenttia neandertalilaisen geenejä. Eniten niitä on Itä-Aasiassa, kun taas afrikkalaisilla ei ole lähes lainkaan neandertalilaisen DNA:ta.
Useiden tutkimusryhmien mukaan Homo sapiens on Aasiassa todennäköisesti kohdannut neandertalilaiset myöhemmin, ja neandertalien on siksi täytynyt säilyä Aasiassa kauemmin kuin Euroopassa. Teoriaa vahvistavia löydöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty.
Juuri tällaiset havainnot ovat ylipäätään mahdollisia siksi, että Svante Pääbo ja hänen ryhmänsä ovat kartoittaneet neandertalien DNA:ta ja kehittäneet matkan varrella analyysimenetelmiä, jotka ovat johtaneet hurjaan harppaukseen geenitutkimuksessa.
Neandertalilaiset ovat yhä elossa
Samalta ajanjaksolta peräisin olevaan Homo sapiensin genomiin verratessa on selvää, että sisäsiittoisuus oli hyvin tyypillistä neandertaleille – luultavasti siksi, että he elivät pienemmissä ryhmissä kuin Homo sapiens.
Sisäsiittoisuus voi johtaa lukuisiin tauteihin ja heikentyneeseen immuunijärjestelmään, minkä vuoksi neandertalinihmiset olivat luultavasti erityisen alttiita monille uusille taudeille, joita Homo sapiens auttoi levittämään.
Svante Pääbon tekemä neandertalien genomin sekvensointi paljasti kuitenkin myös, että kyseinen ihmislaji elää meissä edelleen.
Homo sapiens lähti liikkeelle Afrikasta noin 120 000 vuotta sitten, jolloin se vaelsi Lähi-itään ja levittäytyi sitten ympäri maailmaa. Homo sapiens ja neandertalinihmiset jakoivat elinalueita useiden tuhansien vuosien ajan, ja Svante Pääbon geneettinen tutkimus osoitti, että nämä kaksi lajia paitsi elivät rinnakkain myös saivat lapsia yhdessä.
Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset – lukuun ottamatta niitä, joilla on Saharan eteläpuolinen syntyperä (Afrikan aavikoiden eteläpuolella) – kantavat noin yhdestä neljään prosenttia neandertalien DNA:ta.

Tunnistaisitko neandertalilaisen, jos sellainen kävelisi vastaan? Neandertalilaisen malli on Saksassa Mettmannissa Neanderthal Museumin kokoelmassa.
Neandertalien perimän kartoitus on tuonut tutkijat lähemmäksi sen ihmislajin evoluution arvoituksen ratkaisemista, joka löytyi ensimmäisen kerran saksalaisesta kalkkikiviluolasta yli 150 vuotta sitten.
Museoissa eri puolilla maailmaa on vielä runsaasti palapelin palasia satojen yksilöiden luurankojen jäänteinä. Niiden DNA-analyysien avulla voidaan tulevaisuudessa piirtää entistäkin täydellisempi kuva neandertalinihmisestä.
Yksi maailman johtavista neandertalin tutkijoista, Rebecca Wragg Sykes, kirjoitti vuonna 2022 ilmestyneen kirjansa Neanderthal - Life, Death, Art and Love lopussa:
"Seuraavien kymmenen vuoden aikana huomaamme, että raollaan oleva ovi neandertalien monimutkaiseen historiaan ja biologiaan avautuu meille entistä enemmän."