Neandertalilaiset tekivät taidokkaita koruja
42 000 vuotta vanhat riipukset kyseenalaistavat teorian, jonka mukaan neandertalilaiset olivat huomattavasti alkeellisempia kuin Homo sapiens.

Korut ovat vain senttimetrin mittaisia, ja tutkijat ovat kiistelleet pitkään sitä, ovatko ne neandertalinihmisen vai Homo sapiensin tekemiä. Uuden tutkimuksen mukaan korut ovat todennäköisesti neandertalilaisten kätten työtä.
Tutkijoiden piintyneen käsityksen mukaan neandertalinihmiset olivat huomattavasti kehittymättömämpiä kuin Homo sapiens ja kuolivat sen vuoksi sukupuuttoon 40 000 vuotta sitten elettyään Euroopassa ja Aasiassa yli 200 000 vuotta.
Keski-Ranskasta luolasta löydetyt korut asettavat vanhan teorian kyseenalaiseksi. Niiden perusteella neandertalilaiset olivatkin paljon älykkäämpiä kuin tähän asti on luultu.
Vanhin kaulariipus
Korut ovat noin sentin pituisia, ja niitä on todennäköisesti käytetty kaulariipuksina. Kun korut löydettiin vuosina 1949–1963, niiden iäksi arvioitiin 42 000 vuotta – ne olivat siten vanhimmat laatuaan maailmassa.
Eläinten hampaista, simpukankuorista ja norsunluusta valmistetut riipukset on työstetty niin taidokkaasti, että arkeologit torjuivat pikaisesti ajatuksen, että ne olisivat alueella myös 42 000 vuotta aiemmin eläneiden neandertalilaisten tekemiä. Sen sijaan he päättelivät niitä nykyihmisen, Homo sapiensin valmistamiksi.
Uusi tekniikka avaa uusia mahdollisuuksia
Nyt korujen yhteydestä löydettyjä luita on tutkittu uuden proteiinianalyysia hyödyntävän tekniikan avulla. Luiden kemiallinen koostumus osoitti, että ne olivat neandertalinihmisen.
Max Planckin evoluutioantropologian instituutin johtajan Jean-Jacques Hublinin mukaan uuden tekniikan avulla voidaan saada lisätietoa neandertalilaisten viimeisistä ajoista:
”Voimme nyt eristää dna:ta suurista arkeologisista kokoelmista ja saada uusia vastauksia jo olemassa olevista aineistoistamme.”