Neandertalilainen heräsi henkiin

Muinaisen miehen jäännökset lepäsivät kallioluolassa 150 000 vuotta. Nyt tiedetään, miltä maailman vanhin tunnettu neandertalilaisyksilö näytti eläessään.

Neandertalilainen oli maannut luolassa 150 000 vuotta, kun se löydettiin vuonna 1993. Kalkkikiven ansiosta luut olivat säilyneet hyvin.

© Redazione Research Italy

Miestä alettiin kutsua "Altamuran mieheksi", kun hänen luurankonsa löydettiiin Altamuran kaupungin läheltä Italiasta vuonna 1993. Tuolloin oli lähes mahdotonta päätellä, miltä hän oli näyttänyt eläessään.

Viime vuonna roomalaisen Sapienzan yliopiston tutkijaryhmän onnistui kuitenkin eristää dna:ta tämän maailman vanhimman neandertalilaislöydön oikeasta lapaluusta.

Tutkijat saivat selville, että luut kuuluivat miehelle, joka edusti yhtä ensimmäisistä neandertalilaissukupolvista 150 000 vuotta sitten.

Dna:n vahvistettua miehen neandertalilaiseksi kaksi alankomaalaista paleotaiteilijaa Alfons ja Adrie Kennis ovat nyt rekonstruoineet tämän ulkonäön.

Tältä Altamuran mies näytti ollessaan elossa 150 000 vuotta sitten.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

Kasvoi kiinni kallioon

"Minusta hän on kaunis”, totesi David Caramelli, Firenzen yliopiston antropologian professori Discovery Newsille mallista, jolla on tyypilliset neandertalilaispiirteet: jykevä 165-senttinen ruumis, leveä lantio, levä nenä ja pitkä täysparta.

Alfons ja Adrie Kennisin tekemä malli esittää neandertalilaista luonnollisessa koossa.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

Tutkijat arvelevat, että mies putosi luolaan vahingossa ja että hän menehtyi nälkään ja janoon.

Kuolemaa seuranneiden lähes 150 000 vuoden aikana miehen luut peittyivät kalkkikiveen ja tämä sulautui osaksi kalliota, mikä säilytti hänen luunsa niin hyvin, että koko hänen olemuksensa pystyttiin rekonstruoimaan.